Ahogy korábbi írásunkban megemlítettük, az EU nyertes pályázat közel 600 millió forintból megvalósuló projektjének során a Duna-régió nyolc országának 9 városa és 18 intézménye hároméves programban a rejtett zsidó örökségeket mutatja be. Ennek a keretében hívják fel a figyelmet a hittel fontos kapcsolatban lévő konyhára. A zsidó étkezések és a velük összefüggő szokások a vallási hovatartozás kritériumai, fontos gyakorlatok szabják meg a mindennapokban. Szigorú rituális szabályok, előírások rögzítették és rögzítik napjainkban is a főzés, sütés során a lépéseket, amelyek kötik a háziasszonyokat, szakácsokat. Nemzedékeken keresztül öröklődtek, és a hagyományokhoz ragaszkodók semmiben sem térnek el tőlük. Mindezeket az ünnepek és folklorisztikus hagyományok, a szombat tisztelete és a naptáruk is alakítja. Sok receptet átvett és használ sikerrel a nem vallásos, vagy éppen más vallású háztartás is. Budapesten népszerű vendéglátóhelyek építenek a zsidó konyha hagyományaira.

Az interneten 17 ezer ember jelezte, hogy kedveli a Mosonyi utcai Rosenstein vendéglő konyháját. 2016-2019 között győztesként ért el Kiváló tanúsítványt. Maceszgombócos húslevesét a legkiválóbb séfek is örömmel fogyasztották, sőt kérték a Gundel béli díszvacsorán. Most a koronavírus miatt csak házhozszállítást vállalnak.

A Kőfaragó utcai Fülemüle jelmondata: „az élet babos oldala”. Kínálatukban a zsidó és magyar konyha finomságai egyaránt szerepelnek. A 20 éve működő étterem különlegessége, hogy hétfajta sóletet kínál, hat különbözőt, a hetedik pedig az alapító tulajdonos, Singer András szája íze szerinti. Az előételek között szerepel a „nagymama zsidó tojása”, a libatepertő lilahagymával, humusz pitával. A főételek sorában a helyszínen, házilag, kanadai hikoryfával füstölt marhaszegy – ez kerül a sóletbe is. Az édességek között ott a flódni többféle réteggel, különlegességként a bundázott macesz, diókrémmel töltve és csoki mázzal leöntve. És persze van kóser pálinka is. Bár itt is bizonytalan időre bezártak, ám aki egyszer élvezte a vendégszeretetüket és az ételeiket, a járvány múltával visszatér.

Hajós Anna