A Magyar Nemzeti Múzeum a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából kiállítást rendez az 1920-ban elszakított országrészek kulturális és művészeti kincseinek fotóiból. A tárlat a nemzeti összetartozást is szimbolizáló múzeum kerítésén csak ősszel valósulhat meg, addig azonban virtuális fotógaléria formájában mutatják be a Kárpát-medence gazdag kulturális örökségének egy részét. Hat héten át, hat, hetente frissülő tartalom látható. Olvashatnak az érdeklődők a Batthyány család évszázadokon átívelő munkásságáról, Hunyadi Jánosról és fiáról, Mátyásról, a szepesi grófokról, a Szapolyaiakról. Szalónak, Körmöcbánya, Selmecbánya, Kolozsvár, Zombor és Ungvár is megjelenik a képeken. Jön a szentmártoni Domonkos rendház, a felvidéki reneszánsz építészet jellegzetességei a késmárki Thököly-várkastélyon, vagy a nagyőri kastély oromzatán, készült fotó a XIII. századi gerényi rotundáról is többek között.

Új programként a múzeumkert titkaival lehetett ismerkedni a szabadban. Szakmai vezetés során tárulnak fel a múzeumkert rejtett titkai, hiszen sok fontos hazai esemény tanúja volt a helyszín.

A debreceni Déri Múzeum ugyancsak virtuális kiállítással emlékezik meg Trianon 100. évfordulójára. A középpontban a döntés debreceni vonatkozásai állnak, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális veszteség egyaránt. Emellett a város két világháború közötti sorsa, valamint a Magyar Fájdalom Szobrának története ismerhető meg a felállításától napjainkig. A tárlat a Déri téren felfestett sárga körök egyikében lévő QR-kód leolvasásával tekinthető meg, valamint a múzeum közösségi oldalán (http://www.derimuzeum.hu/trianon-100)

Egymás után nyílnak újra a múzeumok. A Dériben is felkereshetik ismét a látogatók az állandó kiállításokat, a Polgári sikk című időszaki tárlatot, valamint a Péterfia utcában a Medgyessy Ferenc emlékkiállítást. Az egészségmegőrzés érdekében több helyen kézfertőtlenítő pont áll rendelkezésre. Javasolt a maszk, vagy szájat, orrot eltakaró sál, kendő viselése.

A pusztuló Árpád-kori örökség nyomában több múzeum közös programot állított össze az érdeklődő látogatók részére, kapcsolódva a Régészet napjához. Ilyen a berettyóújfalui rejtélyes herpályi csonkatorony, valamint a település középkori életének bemutatása. Hajdúböszörményben a zeleméri templomról, és az alagutak legendájáról hallhattak. Nyíradony különlegessége a nagyguti Árpád-kori templomrom. A Hajdúsági Múzeum, a Zöld Kör és a Déri Múzeum közösen Pród és Bagota rejtett régészeti és természetvédelmi értékeire hívta fel a figyelmet. Közben a gyerekeket régészeti játékok, lelőhely látogatás, ökojátszóház és információs pult, ismeretterjesztő előadás várta.

Hajós Anna