A Moldovai Köztársaságban 18. alkalommal tartották meg október első hetének végén Chisinauban a Nemzeti Bornapot, amelyet tavaly is 100 ezer vendég látogatott. Magyarországi nagykövetük, Oleg Tulea ebből az alkalomból borkóstolón ismertette a magyar vállalkozókkal szőlő és borkultúrájukat. Üdvözlő beszédében a két ország kapcsolatrendszerének a fontosságát emelte ki, amelyek mindig is kiválóak voltak.

Mint mondta: „Találtunk hidakat, amelyek összekötnek”. A gyenge kereskedelmi összeköttetéseken viszont változtatni kívánnak. Külön köszönte, hogy Magyarország lépéseket tett azért, hogy Moldova kapcsolatai Kínával is erősödjenek, csatlakozhassanak a „Selyemúthoz”.

Oleg Tulea nagykövet konyakjukat kínálja

Moldova földjén több ezer éve terem szőlő. Jelenleg 112 ezer hektárnyi az ültetvény; 10-12 százalékuk őshonos fajta. Moldova 65-70 országba exportál az ország boraiból.  Három hagyományos, földrajzilag elkülönülő borvidék található az országban. Cricova az egyik, talán legnagyobb. Pincészete szinte világkülönlegességnek számít 120 kilométeres hosszával. Ez a nemzeti vinotékájuk, ahová az országba érkező magas rangú vendégeket is elviszik. Járt már itt 1966-ban Gagarin, majd később Putyin, Angela Merkel, Donald Tusk is többek között. Purcari pincészetét 1827-ben alapították. Itt indult az első borászati iskola Besszarábiában. Boraik népszerűek Kelet-Európában. Nemzetközi díjak sokaságát nyerték. A terület mikro zónája, amelyet befolyásol a napsütéses órák magas száma, valamint a határoló Dnyeszter folyó is, különleges minőséget tesz lehetővé. Besszarábia kormányzója 1893-ban alapította a „Mimi Castle” borászatot, amelynek architektúráját a francia borászatok inspirálták. Érdekesség, hogy az országukban ez az a pincészet, ahol egész évben állandó a 13 Celsius fokos hőmérséklet. A kastélyban szálloda, étterem, borüzlet, művészeti galéria, múzeum is működik.

Hajós Anna