Az UNESCO világörökségi bizottság júliusi ülésén felvette a világörökségi listára a szászországi Érchegység/Krusnohori bányászati régiót, alátámasztva ezzel is, hogy Németország első számú kulturális uticélja Szászország. Több mint nyolcmillió bel-, és külföldi vendég választja minden évben nemzetközi hírű művészeti és kulturális látnivalói és természeti szépségei miatt. Az itteni Érchegység pedig a legkedveltebb üdülési régiója több mint ezeréves kultúrájával, bányászati múltjával. Az új világörökség egy része a csehországi oldalon található. Ezüst, cink, nikkel, kobalt, vas, rézbányái vannak, nagy hírnévnek örvend az itteni csipkeverés, hímzés is.

Az Érchegység/Krusnohori bányászati régió 22 részből áll, 17 a német, öt a cseh oldalon van; területén két nemzetiség él. Tárgyi bizonyítékaik a szász és cseh ércbányászat legfontosabb területeit és korszakait mutatják be. Közülük mintegy 400 a szász oldalon tekinthető meg: egyedi bányák, tárnarendszerek, kohók, történelmi bányászvárosok, csodás templomok, a bányászattal kapcsolatos műalkotások, a tipikus tájegységi jellemzők, mint a bányadombok és a bányaárkok – tudtuk meg a Szász Turisztikai Marketing Társaságtól. Sehol máshol nem találni ennyi bányászati emléket. Ennek az iparágnak köszönheti a régió a gazdagságát, hírnevét. A turistáknak felfedező utakat ajánlanak: lehet túrázni a fausztató csatornák mentén, a bányabejáratok, vagy a bányadombok mellett, sétálni a bányavárosokban, meglátogatni a földalatti kincseskamrákat. A hagyományokkal és szokásokkal sem marad el az ismerkedés, amelyek itt még a mindennapok részei. Ilyenek a hegyi parádék, a „Mettenschicht”, amely a karácsony előtti utolsó elszállított réteg utáni vacsora és ünnepség.

Az UNESCO világörökségi listáján 167 ország 1121 kulturális és természeti helyszíne áll; közülük 46 részben, vagy teljesen német területen.

Hajós Anna

Foto: Marko Borrmann