A kalandvágyó családok érdeklődésére számít Kassa. Kínálatukban a kaland összekapcsolható a szórakozással és az új helyek felfedezésével. 29 helyszínt bemutató, illusztrált útikönyv és a lila szőrös Buki óriásmanó segít begyűjteni a matricákat, majd a nyereményeket.       

Michaela Podoláková, a Visit Kosice TDM igazgatója elmondta, egyetlen, a városba látogatónak sem kell előre megterveznie a nyaralási programját, mert a képekkel teli útikönyv teljes útvonalat kínál a város kalandos bejárásához – címekkel, tájékoztatásokkal és bónusz feladatokkal. Az ingyenes gyermek útlevelet a kassai főutcán, az 59-es szám alatt lehet átvenni, és utána máris szabad a barangolás.

Az útlevél mellé színes matricákat is kapnak a gyerekek, amelyekért minden egyes meglátogatott helyen jutalom jár. Sőt már az útlevél kézhez kapásakor övék a „Kezdő kalandor” rang.

Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kihagyhatatlan a kassai állatkert. Ez Szlovákia legnagyobb ilyen létesítménye, ahol felfedezhető akár 300 állatfaj és 1800 állat is. A gyönyörű kilátás mellett megcsodálható az állatok etetése. A népszerű Dínó parkban látható az ősi óriásgyíkok másolata. Fából készült sátrakban lehet aludni az állatkertben, a farkasok között.

800 méter hosszú, kilenckanyarú bobpálya áll az állatkert közelében, amelyen vad száguldásban vehet részt az, aki bátor.

A Visit Kosice TDM igazgatója végül javasol egy kirándulást a történelmi kassai gyermekvasúttal, a zöldelő völgyben található Cermel állomásról. A gyermekvasút fapadjain kalandos utazást tehetnek az ide látogatók az Alpinka nevű vidámparkba. Közben a gyerekeknek alkalmuk nyílik arra, hogy egy időre váltókezelővé, vagy kalauzzá váljanak.

A Kassai Gyermek Útlevél a 2021-es első szezonja után a legsikeresebb turisztikai termék lett Szlovákiában a maga nemében. Most kiterjesztik a külföldi látogatókra is.

Hajós Anna