Németország legnagyobb szabadidős légitársasága, az Eurowings bejelentette, hogy a 2022-es nyári menetrendjében minden korábbinál több célállomást kínál majd a nyaralni vágyó utasainak.

A Lufthansa cégcsoport (Austrian, Brussels Airlines, Swiss) mellett alacsony költségű leányvállalatként működő légitársaság vezetősége optimistán tekint az idei főszezonra, annak ellenére, hogy például az anyavállalata az idei télen 33 ezerrel kevesebb járatot indít a koronavírus új, omikron variánsának hatásai miatt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Lufthansa a járvány előtti 60%-os téli kapacitásból további 10%-ot kénytelen csökkenteni, mert a 2022. január közepétől február végéig tartó időszakra jelentősen visszaesett a foglalások száma.

Az Eurovingsnél azonban úgy gondolják, hogy a nyári főszezonra normalizálódhat a helyzet, és ha az előrelátó németek a hideg téli napokat szeretnék kihasználni a 2022-es nyaralásuk megtervezésére, már most több mint 140 közvetlen Eurowings-útvonal közül válogathatnak. A heti mintegy 2500 járatával az Eurowings kínálata már majdnem eléri a koronavírus-válság előtti szintet. Európában a légitársaság elsőszámú célpontja továbbra is a Baleári-szigetek, pontosabban Palma de Mallorca lesz, ahová 2022 nyarán több mint 20 repülőtérről, heti 380 alkalommal repülnek majd.

A 2022-es év egyik újdonsága lesz, hogy az Eurowings először visz majd utasokat Hamburgból a portugáliai Lisszabonba és Portóba, továbbá a spanyolországi Alicantéba és Bilbaóba. Emellett járatok indulnak a Hanza-városból az olaszországi Veronába és a Svédország nyugati partvidékén található Göteborgba.

Stuttgartból az Eurowings elsősorban dél-európai úticélokkal bővíti kínálatát. Először szerepel majd a menetrendben Portó, Adana és Kütahya-Zafer (Törökország), Preveza (Görögország), Tbiliszi (Grúzia), valamint Tivat (Montenegró) és Tunisz (Tunézia), s emellett a romániai Temesvár is visszatér a célállomások közé.

Düsseldorfból az Eurowings nem csak nyáron, hanem már a 2021/22-es téli menetrendben is kínálja utasainak Bergamót, Funchalt (Madeira) és a norvégiai Tromsø-t. A légitársaság ugyancsak első ízben repül majd Düsseldorfból a görög kikötővárosba, Volosba is. A nyári menetrend újdonsága továbbá a szerb főváros, Belgrád, és ismét lesznek rendszeres Eurowings-járatok Kassára és Bosznia-Hercegovinában Mostarba.

Németország legnagyobb szabadidős légitársasága Köln/Bonnból a Kanári-szigetekre, Tenerifére és Alicantébe is repül. Amennyiben a koronavírus-válság enyhülése lehetővé teszi, az innen induló járatok között lesz még két népszerű török úti cél, Izmir és Kayseri is, míg Müncenből az Eurowings Discover Punta Canába (Dominika), Cancúnba (Mexikó) és Las Vegasba indít hosszútávú nyaralójáratokat.

Az Eurowings üzletpolitikájának fontos eleme, hogy rugalmas átfoglalási lehetőséget biztosít az összes járatára, ami például a többi fapados légitársasághoz képest, több mint elegáns megoldás. Az utasok akár 40 perccel indulás előtt (!) módosíthatják Eurowings- járatukat, tetszőleges gyakorisággal újra foglalhatnak, és ugyancsak ingyenesen átszállhatnak egy másik Európán belüli célállomásra. Nagy segítséget jelent ehhez az, hogy az eurowings.com-on vagy az Eurowings saját mobilalkalmazásán keresztül, néhány kattintással bármilyen csatlakozás lefoglalható.

Az Eurowings jelenleg 139 repülőgépből álló flottával rendelkezik, és mintegy 3500 alkalmazottat foglalkoztat. A Lufthansa fapados leányvállalata Németországban és más európai országokban már 13 bázissal rendelkezik, és hat repülőtéren piacvezető. A légitársaság megalapítása óta, első ízben 2018-ban szállított több mint 40 millió utast.

Földesi László

Fotó: Eurowings