A kényelmesebb és gyorsabb vásárlás érdekében – mivel a tranzakciók 60%-át már bankkártyával végzik az utasok – a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletautomata-hálózatának egy része készpénzmentes lesz.

A fővárosi utasok változó szokásaival összhangban, készpénzmentessé válik számos BKK jegy- és bérletautomata, amellyel gyorsabb és érintésmentes lehet a vásárlás ezeknél a készülékeknél. A berendezések üzemeltetése ennek köszönhetően még kiszámíthatóbb és üzembiztosabb. A társaság egyelőre a 315 automatából álló rendszer 25 készülékét teszi készpénzmentessé, kizárólag olyan helyszíneken, ahol egyébként több gép is elérhető.

A készpénzes fizetés lehetősége tehát nem szűnik meg, az továbbra is elérhető lesz minden jelenlegi értékesítő ponton. A készpénzmentes automatákat nagyobb forgalmú metróbejáratoknál, illetve aluljárókban veheti igénybe az utazóközönség az alábbi helyeken:

Astoria, Blaha Lujza tér, Corvin-negyed, Déli pályaudvar, Göncz Árpád városközpont, Kálvin tér, Kelenföld vasútállomás (őrmezői metróbejárat és aluljáró a „B” és „C” peron között), Keleti pályaudvar, Lehel tér, Liszt Ferenc repülőtér – 2A és 2B terminál, Mexikói út, Nagyvárad tér, Népliget, Nyugati pályaudvar, Örs vezér tere, Puskás Ferenc Stadion, Széll Kálmán tér és Újpest-Központ.

A felsorolt automaták megjelenése minimálisan változik, egyrészt letakarják a készülékek készpénzt elfogadó és kiadó nyílásait, illetve egy matrica is figyelmezteti majd az ügyfeleket a vásárlási módokra. A BKK szerint a 2020-ban kezdődött pandémia óta, világszerte növekszik a bankkártyás fizetések száma. Idén Budapesten a BKK automatás vásárlásokon belül a bankkártyás tranzakciók aránya 60% fölé emelkedett – ez 2019-ben még 50% alatt volt.

A bankkártyás automatás-vásárlások összértéke is folyamatosan nő, idén az értékesítésen belül ez már 74% felett van. Az évek óta tapasztalható tendenciában az is szerepet játszik, hogy az ügyfelek körében egyre népszerűbbek a digitális termékek. A közösségi közlekedést használók – 2022 októberében – már minden ötödik BKK havi bérletet digitális formában vásároltak meg.

A készpénzmentességnek köszönhetően javul az automaták üzembiztonsága és élettartama, a hálózat üzemeltetése még kiszámíthatóbbá válik, összességében tehát gazdaságosabb lesz az automata hálózat fenntartása.

Földesi László

Fotó: BKK