A Horizont Brewing budapesti sörfőzde az egykori konzervgyár területén alakult 2016-ban. Azóta arra törekszenek, hogy különleges sörökkel kápráztassák el az ital kedvelőit, és megnyerjenek új fogyasztókat. Több nemzetközi díjat nyert tételeik mellett szezonális söröket is készítenek, amelyek tarolnak a kóstolóknál. Az egyik ilyen a csak hordóérlelt sörökből álló Night Shift, amely az itteni sörfőzők egyik legnagyobb „szerelemprojektje”. Ez prémium minőségű, természetes és nagyon erős!

A kőbányai főzdeparkban található Horizont egyedi söröket készít, kivétel nélkül valamilyen szokatlan hozzávalóval, vagy eljárással. A dolgozók szerint „Horizont csavarral”, a hazai legjobb prémium alapanyagokból hozzák létre. Az alaptételek és a kísérleti főzetek, illetve a savanyú tételek mellett minden évben elkészülnek a kraft sörfőzés nagyágyúi, a hordóérleltek is.

A Horizont sörfőzőinek nagy álma a hordóérlelő volt. 2022-re már több mint 80, eredetileg párlatos, vagy boros fahordójuk lett. A fahordóban érlelés trenddé vált az elmúlt években, a kisüzemű sörfőzdék előszeretettel készítenek így söröket, ám a Horizonté más. Bár üzemi titkokat nem árulnak el, az azonban lényeges, hogy az alapsör a legtökéletesebb formájában és ízében készüljön, azután kerüljön a hordóba. maga az alapsör 10-15 órás főzésű, megszakítás nélkül. Ezért kapta a nevét, a Night Shift-et, vagyis az éjszakai műszakot. Fontos tényező a fahordók állapota és eredete is. A prémium párlatos hordókban 6-12 hónapot érnek; USA, a Karibi-térség, a hazai lepárlók, borászatok révén beszerzettek ezek.

A szériának érzelmi háttere van, hiszen „szerelemprojekt” lévén kiemelkedő gonddal és odafigyeléssel készülnek, minden palackot egyesével dobozolnak és készítenek fel a fogyasztóhoz megteendő útra. Ezek a tételek minden év őszén jelennek meg. Idén a megszokott receptek mellett található néhány extra újdonság. Ilyen a Russian Imperial Stout Aged, amely Tennessee viszkis hordóban érlelt, vagy a fekete, testes különlegesség, amely etióp kávévariánson és ghánai kakaóbabon pihent. Ütős tétel a búzabor, ez rendhagyó módon három különböző hordóban – bourbon, rum és viszkis hordós pihentetés után 15,1 százalékos lett. Kellemesen mogyorós, édeskés, sötétbarna/fekete láger sör a következő, amely Karib térségi rumoshordóban pihent. Az ötödik, a 13,6 százalékos tétel az amerikai fahordók vaníliás esszenciáját átvevő Pecan Pie Stout nevet kapta, amelybe házilag pörkölt pekándió került.

A sörkülönlegességek október-november során kerülnek a boltokba.

Hajós Anna