A Szlovák Turisztikai Képviselet és a budapesti Szlovák Intézet turisztikai szakemberek és újságírók számára tartott tájékoztatóján a Zsolnai régió kapott lehetőséget újdonságai bemutatására. Sona Jelinkova, a képviselet vezetője elmondta, változás történt a felettes szervénél, az eddigi építési minisztériumi kapcsolódás helyett ezentúl a Slovakia Travelhez kerültek. Sona Jelinkova, valamint Ildikó Siposová intézetigazgató üdvözlő beszédében leszögezte, a magyarok szívesen látogatnak ebbe a régióba. Marta Zimanova, a régió turisztikai desztinációs ügyvezetője arról beszélt, négy éve voltak először a budapesti Utazás kiállításon, majd két éve ugyanitt, csábítva a magyar vendégeket a zsolnai régióba. Éppen a történelmi örökség miatt is fontos számukra a magyar vendég.

2018-ban 14 ezer honfitársunk szállt meg ott, tavaly a Covid járvány miatti lezárások ellenére is 8500-an voltak a magyar látogatók. Három, szlovák, lengyel és cseh országhatár van itt, és sok kikapcsolódási, sportolási és aktív turizmus lehetőség, határon átnyúló programokkal. A régióban öt nemzeti park, 3060 kilométernyi bicikliút, 3070 kilométer turistaút, öt barlang, öt kilátó, öt UNESCO világörökség várja az ideérkezőt. Az utóbbiak között az ország területén a legjobb állapotban megőrzött hegyi falu, Vlkolinec, amelynek lakói egykor Rózsahegy városát a farkasoktól védték. De a zene, a fatemplomok, az árvai vár mellett ott a népművészet, ezen belül a drótostótok munkája is szerepel a listán. A három gyógyfürdő mellett kedvelt az Árva és a Vág folyón tutajozás is.

Síelj és csobbanj! Ez a téli sportokra invitáló jelmondat, ami felhívja a figyelmet a wellness és a sípályák összekapcsolható szolgáltatására.

Az Árvai klaszter az ország legészakibb része. Az azonos nevű folyó a Fekete- tengerbe folyik. Vizierőmű megtekintése, vízisportok választéka mellett a leglátogatottabb szlovákiai vár is itt található. Az egykor a Thurzók építette várkastély már a XIII. századi írásos emlékekben szerepel. Itt készült 1922-ben a Nosferatu, amely az első Drakula film volt. A z érdekességek között kedvelt az árvai kisvasút is. Sokan megcsodálják Klin falu felett a hatalmas Megváltó Krisztus szobrot, a brazíliai Corcovado-i mását. A rövid és hosszabb túrák között van olyan bicikliút, amely átvezet Lengyelországba. Ez telente sífutásra alkalmas. A síterepeken megkezdődött a hóágyúzás.

A zarándoktúrizmus helyszíne Zivcáková, ahol 1958-ban egy erdei munkásnak megjelent Szűz Mária. Tavasszal és ősszel zarándokok ezrei jönnek ide, hogy a forrásokból igyanak. 2015-ben katedrálist avattak itt.

Bölényfalu mellett áll az Árvai Falumúzeum, 1975 óta látogatható. A skanzenben eredeti építmények és másolatok egyaránt megtalálhatók. Több mint 50 népi építészeti és műszaki alkotás mutatja be a régi mesterek tudását. És különlegességként Zuberec – ez a hely szlovák neve – skanzenjének igazgatója és családja, Janostinék, a tájékoztatón bemutatták a helyi népzenét.

Pusztay Sándor könyvet írt a szlovákiai Kis-Fátráról és Nagy-Fátráról, várakról, és érdekességekről. Most élményeiről beszélt, arról, hogy a zsolnai régióban négy nemzetiség él együtt, tisztelve egymás kultúráját. Egymásba fonódik a magyar, lengyel, cseh és szlovák várépítés. Beszélt a Jánosik kultuszról, amely a mi Rózsa Sándorunk, vagyis a betyárélet romantikája. A területen négy zsinagóga van, egyikből hangversenytermet alakítottak ki, ennek finomhangolását ugyanúgy japánok végezték, mint nálunk a Művészetek Palotájának koncertterménél. Itt van a Körmöci hegységben Európa mértani közepe, amely rövid sétával elérhető.

Az ottani helyi gasztronómia különlegessége a Hafirovica likőr, amely áfonyából, rumból és cukorból készül, kedvelik a káposztás levest, sztrapacskát, a derelyét, amelyet liptói túróval, vagy édesen, lekvárral is kínálnak.

Hajós Anna

Fotó: Civertan Bt.