Július 27-től újabb szakasszal bővült a Budapest-Balaton (BUBA) kerékpáros útvonal: az első, június közepén forgalomba helyezett, főváros és Etyek közötti szakasz után immár egészen a Velencei-tóig lehet eljutni kerékpárúton.

EtyekA Budapest-Balaton kerékpáros útvonal teljes 108,2 kilométeres hosszából az Etyek-Velence szakasz 32,6 kilométer, mely tartalmazza a meglévő 2,9 kilométeres kerékpárutat is Gyúró és Tordas között. A beruházás során 18 kilométer hosszan mezőgazdasági-kerékpáros vegyes forgalmú út épült a meglévő földutak leburkolásával, Nadap és Velence között 1,9 kilométeren új, önálló kerékpárút épült ki, 1,2 kilométeren pedig felújították a burkolatot és kerékpársávot jelöltek ki.

Emellett különböző forgalomtechnikai beavatkozásokat (például felfestést és táblázást) végeztek, és egy új hidat építettek Pázmándon a Bágyom ér felett. A beruházás részeként átépítették vagy felújították a meglévő hidakat is. Az átadott új szakasz Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap településeket és Velence városát érinti. Az útvonal mentén két új pihenőhelyet is kialakítottak, ahol padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét.

A most átadott kerékpárút két külön ütemre bontva épült meg. A 12,3 kilométer hosszú Etyek-Tordas közötti szakasz a közelmúltban átadott Budapest és Etyek közötti kerékpárút folytatásaként épült ki, a második, 17,5 kilométer hosszú Tordas-Velence szakasz pedig Velence lakott területén éri el a Velencei-tavat és az Enyedi utcában csatlakozik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal következő, Velence-Székesfehérvár szakaszához, valamint a Velencei-tó körüli kerékpárúthoz.

Etyeken a Kossuth Lajos utcán a burkolat szélesítésével és az útpálya kopórétegének teljes cseréjével kétoldali kerékpársávot hoztak létre 1,1 kilométer hosszban. A Sajgó-patak hídját az eredeti híd megjelenésének megfelelően építették át a helyben népszerű építőkőként használt sóskúti mészkőburkolattal. Az útvonal helyi utcákon való kijelöléssel folytatódik a Vajda János és az Öreghegyi utcákon, melyeket az etyeki önkormányzat jelenleg épp felújít. Etyek és Gyúró között a meglévő mezőgazdasági utakat felújították és 3,5 méter szélességben leburkolták.

A két település közigazgatási határán egy új kerékpáros pihenőhely is épült. Gyúró lakott területén az országos közút burkolatán felfestéssel jelölték ki a kerékpáros útvonalat, mely ott csatlakozik a már Tordasig megépült, közel három kilométeres kerékpárúthoz. Tordas lakott területén, az országos közúton és helyi lakóutcák burkolatán jelölték ki az útvonal folytatását.

A fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a környéken élők könnyebben érjék el úti céljaikat, és azok számára is kényelmesebb és biztonságosabb közlekedési megoldást nyújt, akik biciklivel szeretnék megközelíteni a fővárosból a Velencei-tavat. A projekt a Technológiai és Ipari Minisztérium (korábban Innovációs és Technológiai Minisztérium) megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásban, hazai forrásból valósult meg, összesen nettó 2,7 milliárd forint értékben.

Ugyancsak a közelmúlt újdonsága a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) applikációja, a Kerékpárosbarát, amely ingyenesen letölthető mind a Google Play áruházból, mind az App Store-ból és folyamatosan bővülve, minden fontos információt tartalmaz. Ilyenek például a bringásoknak ajánlott vendéglátóhelyek és szállások, a hazai bringaparkok, a vízvételi helyek, a szervizpontok, a bringás pihenők, valamint a kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott útvonalak.

A szövetség koordinálja az országos kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozását és működését. Azon dolgoznak, hogy létrejöjjön egy olyan országos lefedettségű hálózat, amelynek tagjai kielégítik a kerékpáros túrázók igényeit, magas minőségű szolgáltatást nyújtanak és ezáltal több vendéget, magasabb bevételt érhetnek el. A hálózathoz mindazon szolgáltatók csatlakozhatnak, akik kerékpárosbarát szemlélettel fogadják a biciklizőket, ezen felül megfelelnek az egyes szolgáltatástípusokra vonatkozó kötelező, illetve opcionális kritériumoknak. A Budapest–Balaton kerékpárút következő szakaszát várhatóan augusztusban adják át.

Földesi László

Fotó: NIF Zrt.