A Múzeumok éjszakája eseményeként az Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villában időszaki kiállítást nyitott meg „Egy kis Bécs Budán” címmel. Az úgynevezett Pikler villa tervezője, Josef Hoffmann a XX, század egyik legnagyobb hatású művészegyénisége volt; építész, dizájner, az ornamentika virtuóza, oktató és vállalkozó egy személyben. Tervezett épületeket, azok belső részét, egyedi kézműves dísztárgyakat, de tömeggyártásra használati tárgyakat is. Miközben az alkotás funkcióját helyezte előtérbe, dekorativitással ötvözte azt. Új esztétikai minőséget teremtett. Az osztrák szecesszió, majd a Bauhaus előfutára.

Két lakóházat tervezett Budapestre, ezek egyike a Pikler Gyula jogászprofesszor 1909-ben elkészült Trombitás úti villája. Ez összművészeti alkotás lett építészeti és belsőépítészeti kialakításával, kertjének kompozíciójával. A külső megjelenés modern és visszafogott, a belső dekoratív, színes festett bútorokkal, különleges világítótestekkel. Az utóbbiak az építész által alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Verkstätte által készítettek.

A századfordulós bécsi művészet e kivételes magyarországi emlékének hangulatát idézi fel a múzeum kiállítása, amelyre a Museum für angewandte Kunst (MAK) archívumából, valamint magánszemélyektől is érkeztek tárgyak, fényképek. Szeptemberig látogatható.

Hajós Anna

Fotó: Iparművészeti Múzeum