Debrecen két jelentős közgyűjteménye, a Déri Múzeum és a Zoo Debrecen összefogott, hogy a város közönsége megismerhesse Ázsia páratlan természeti és kulturális gazdagságát. Április 2. és 30. között hétköznaponként az egyik intézménybe szóló teljesárú belépő felmutatásával jelentős kedvezménnyel látogatható a másik. Mindkét helyszínen tematikus kiegészítő programok hozzák közelebb az érdeklődőket a Távol-Kelethez.

A Nagyerdő fái alatt öt kontinens, köztük Ázsia állat- és növényvilága  is megcsodálható a sok közönségkedvenccel, mint Mulán, a világritkaságnak számító észak-kínai leopárdkölyök, amelyik a díjmentesen felvehető keresőjáték főszereplőjeként végig kalauzolhat a parkon, vagy Mei, az első debreceni születésű vörös panda. De látható a megújult terráriumba beköltözött kockás piton. a krokodilfarkú bütykösgyíkok, és a vietnámi barlangi gekkók.

A másik együttműködő helyszínen, a Déri múzeumban megtekinthető a nemzetközi mércével mérve is jelentős szamuráj udvarház, ahol az Edo-kor virágzó iparművészete, illetve a XIX., és XX. század fordulójának japán hétköznapjai elevenednek meg korhű atmoszférával. Előzetes regisztrációt követően japán „fegyversimogató” foglalkozáson is részt lehet venni Dr. Kovács József Dénes történész vezetésével, vagy nekivághatnak egy játékos, feladványokkal teli hátizsákos körútnak a Felkelő Nap országának színpompás állandó kiállításában. Ugyancsak regisztrációt követően április 8-30. között minden csütörtökön délelőtt 10 és 14 órától múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a családok. Itt játékos módszerekkel ismerkedhetnek a szamuráj udvarházzal.

A kedvezményekről és a kiegészítő programokról a Déri múzeum és a Zoo Debrecen honlapján tájékozódhatnak.

Hajós Anna