Tizenegyedik éve kerül sor a Szent István napi rendezvénysorozat kiemelt eseményeként a Magyar Ízek utcája megtartására. Idén augusztus 19-21. között a Várkert Bazár előtti területen, szinte a két dunai híd között, több mint 150 kiállító hozza el termékeit és kínálja készítményeit. Délelőtt 10-től 18 óráig nyújtva kulináris örömöket ételkülönlegességeivel.        

A Magyar Pékszövetség döntése alapján az esemény középpontjában idén a gabona áll. Ők, a pékek, a kezdetek óta részesei és alkotói az ünnepi programsorozatnak.  Emlékeztetve az államalapításra, Szent István megkoronázására és az aratás végét jelző új kenyérre, amelyet évszázadok óta erre a napra sütöttek az új búzából. A szövetség 2011. óta rendezi meg a versenyt, amelyre a pékek hagyományos kovászos eljárással, csak magyar és természetes alapanyagok felhasználásával sütik kenyereiket. Ez az ünnep a szakma elismerése, hiszen feladatuk a minőséget adni minden nap az emberek asztalára, így most is. A Bárkert Bistroban sajtótájékoztatón kitüntették a kenyér és a tortaverseny kiválóságait. A balmazújvárosi Balmaz sütöde és Fülep Ádám Gulyás kenyere a győztes, az innovativ területen a mórahalmi Batátás kenyér lett az első, a sütemények között a szegedi Virág cukrászda Nagyi kedvence elnevezésű cukormentes süteménye győzött. Magyarország 2022-es tortája a Huncut szilva herceg lett, a nagykörösi cukrászat dicsőségére. A Zsolnay gyár egyedi porcelántálat ajándékozott a győztesnek. És idén először volt „sétáló sütemény” kategória, amelynek győztese ugyancsak a Varga cukrászat készítménye, a teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs lett.

A Kárpát-medence ételei sem hiányoznak majd ezen a három napon a kínálatból. Lesz pampuska, és köleskása, jönnek a Vajdaságból.  Gőzölög majd a csülkös pacal, a töltött káposzta, a birkapörkölt, langalló és töltött lángos.  Az Őrségből dödölle és tökmagolaj is itt lesz.

Az „Egy csepp Figyelem Alapítvány”, amely részt vett a cukormentes sütemény győztesének kiválasztásában is, jelen lesz a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, vérnyomás és vércukorszínt mérési lehetőséget kínálva.

A Várkert Bazárban bábtársulatok, mesemondók, kézművesek szórakoztatják a három napon át a gyerekeket.

Hajós Anna