A jó példa ragadós, egyre több gyógyhely ajánl rehabilitációs programot koronavírus-fertőzésen átesettek számára. A csehországi Karlovy Varyban „Élet a COVID-19 után” elnevezéssel dolgoztak ki csomagajánlatot.

A legenda szerint IV. Károly német-római császár egy vadászat alkalmával csodálatos szarvast pillantott meg. Üldözőbe vette, még az sem érdekelte, hogy a fák és a bokrok ágai felsértik a bőrét. Egy völgybe jutott, ahol a szarvas eltűnt, de a király megpillantott egy gőzölgő forrást. Megfürdött a vízében, és a sebei azon nyomban begyógyultak. Elrendelte, hogy a forrás helyén város és fürdő épüljön. Itt épült meg Karlovy Vary, német nevén Karlsbad.

Az évszázadok során számos híres ember gyógyult itt, csak Goethe 13 alkalommal érkezett Karlovy Varyba gyógykúrára, de a város vendége volt Chopin, Friedrich Schiller, Lev Tolsztoj, Arany János, Móra Ferenc is.

Karlovy Vary máig őrzi a történelmi hangulatát, Csehország, sőt egész Európa egyik leghíresebb gyógyhelye. Itt rendezik évente a Karlovy Vary-i Filmfesztivált, itt gyártják a csehek kedvenc gyógynövénylikőrét, a Becherovkát, itt készülnek a csodálatosan szép Moser-üvegek is. A James Bond-filmek rajongóinak pedig a Casino Royale című epizódból lehet ismerős a város.

Mindezek mellett mégis legfontosabb vonzereje a gyógyvize, melyet elsősorban ivókúra formájában fogyasztanak. A hagyományos kúracsomagok mellett mindig akad újdonság. Most éppen az „Élet a COVID-19 után” elnevezésű, melyet koronavírus-fertőzésen átesettek számára ajánlanak.

A kúracsomag különlegessége, hogy az itt feltörő gyógyhatású ásványvizeket fürdőkúra, ivókúra és inhaláció formájában is alkalmazzák a rehabilitációs programban. A langyos gyógyvizet napi 3 alkalommal, étkezés előtt, lassan kortyolva kell elfogyasztani. A hidroterápiás kezelések mellett iszappakolás, masszázs és elektroterápia is része a programnak.

Minden esetben alapos orvosi kivizsgálással kezdődik a kúra, ellenőrzik a vendég vérképét, vannak-e Covid-19 specifikus antitestei, valamint májvizsgálatot és tüdőfunkciós tesztet is végeznek. Ezeket a vizsgálatokat a kúra befejezését követő két héttel megismétlik, hogy ellenőrizzék, javultak-e az eredmények.

A kúra elsődleges célja a vendég immunrendszerének az erősítése, a normális bélflóra helyreállítása, az epekiválasztás serkentése, a májsejtek regenerálódása.

A 7 napos kúracsomag ára 414 euró, mely nem tartalmazza a szállást és az étkezést.

Szegedi Andrea