A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hosszabb felkészülési időt kér a jogalkotótól a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók kötelező, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) történő csatlakozására, ezért jogszabálymódosítást kezdeményez.

A 2019-ben bevezetett NTAK egy olyan új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amely első fázisában lehetővé tette, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmára vonatkozó statisztikai adat (külföldi és belföldi vendégek száma, vendégéjszakák száma, melyik küldőpiacról érkeztek, vagy milyen szolgáltatásokat vettek igénybe). Az új rendszer bevezetésével minden szálláshely digitálisan, szálláshelykezelő szoftver használatával tudja teljesíteni a vendégek bejelentkezésénél előírt adatrögzítési kötelezettségét.

Az MTÜ tavaly októberben jelentette be, hogy a szálláshelyek után a vendéglátóhelyekkel és a turisztikai attrakciókkal bővül az NTAK. Ezzel ugyanis a teljes ágazat forgalmi statisztikai adatairól valós kép állhat rendelkezésre, mely ismeretében pontosabb előrejelzések, stratégiai és akciótervek készíthetők nem csak az egyes területek fejlesztésére, hanem a marketingkampányok tervezéséhez is. Az MTÜ így bevonta a kötelező adatszolgáltatók körébe többek között a magyarországi múzeumokat, kastélyokat, várakat, valamint a fesztiválokat és a fürdőhelyeket is, tehát gyakorlatilag mindenolyan turisztikai attrakciót, ahol jegyértékesítés zajlik.

Az NTAK – miként a szálláshelyek esetében is –, semmilyen, a vendégekkel, illetve látogatókkal kapcsolatos személyes információt nem rögzít, és nem is fogad be, hanem kizárólag statisztikai célú adatok digitális kezelését végzi. A rendszer által feldolgozott legfontosabb turisztikai mérőszámok megmutatják, hogy például hány turista, melyik országból, hány napot töltött az adott szálláshelyeken, illetve milyen szolgáltatásokat vett igénybe és mennyi pénzt költött.

Tavaly november óta ugyan már több ezer turisztikai vállalkozás regisztrált a rendszerbe, de az MTÜ szerint ez a folyamat a vártnál lassabban halad, így nem tartható a 2022. július elsejei határidő. Ezért a megfelelő felkészülés érdekében, az eredeti határidő módosítását kérik a jogalkotótól a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók kötelező, NTAK-hoz történő csatlakozása kapcsán. Ennek érdekében jogszabálymódosítást kezdeményeznek. Ezzel egyben segíteni lehet Magyarországon a több tízezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció technikai felkészülését és a személyzet képzését is.

A teljes csatlakozást követően, immár az egész hazai szolgáltatási szektor forgalmi adatairól valós és naprakész adatok állnak majd rendelkezésre. Mindez elsősorban az ágazat versenyképességét szolgálja. Hatékonyabb lehet az idegenforgalmi stratégia, és még jobban tervezhetőek, valamint mérhetőbbek lesznek a különböző fejlesztések, kampányok. Az adatok alapján előrejelzések készíthetőek a várható vendégforgalomról, és visszajelzés készíthető az idegenforgalmi szolgáltatók számára is, melynek segítségével javítható a versenyképességük.

Az MTÜ szerint az NTAK kibővítése révén további cél a turisztikai vállalkozások adminisztrációs- és adóterheinek csökkentése, valamint az ágazat „fehérítése”. A NTAK támogatja és kiszolgálja továbbá a kutatásokat, az elemzéseket és a fejlesztéseket, illetve a törvényben meghatározott szervezetek (önkormányzatok, NAV, KSH) közfeladatainak ellátását.

Az MTÜ a beérkező statisztikai adatok alapján kimutatásokat, összefoglalókat, elemzéseket készít a turisztikai ágazat számára. Ezek alapján hatékonyabban mérhető az MTÜ marketingtevékenységének hatékonysága, akár csak a turisztikai fejlesztések eredményei, valamint célzottabb kampányokat és beavatkozásokat tesz lehetővé annak érdekében, hogy a hazánk iránti belföldi és külföldi érdeklődést növeljük. Az adatok alapján lehetőség nyílik előrejelzések elkészítésére, és a régió más országainak eredményeivel való összehasonlításra is.

A helyi önkormányzatok az idegenforgalmi adó megfizetésének ellenőrzése céljából férhetnek hozzá az illetékességi körük alá tartozó szálláshelyek és turisztikai vállalkozások statisztikáihoz, és az így rendelkezésükre álló adatokat a területi fejlesztésekhez, tervezéshez is felhasználhatják. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig újabb kapcsolódó adatokhoz juthat hozzá annak érdekében, hogy a hatáskörébe tartozó ellenőrzési eljárások eredményessége tovább javuljon.

Az NTAK révén a szolgáltatók kumulált adatokhoz juthatnak. Ez értékes támogatást jelent a szektor szereplőinek a saját fejlesztéseik tervezésében és megvalósításában, valamint az árképzés alakításában és marketingkommunikációs tevékenységükben egyaránt. Emellett a rendszer hosszútávon hozzájárul a versenyképességük növeléséhez is. Az NTAK tehát a naprakész adatok biztosításával a hazai turizmus fejlesztését szolgálja, segíti a szolgáltatók eredményesebb üzleti tervezését, s emellett az ágazat „fehérítésének” nélkülözhetetlen eszköze.

Európában egyedülálló módon, Magyarországon elsőként valósul meg a turisztikai szektorban az adatvezérelt állami turizmusirányítás. Ennek célja, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, és elérje az 50 milliós vendégéjszaka-számot. A kitűzött célok eléréséhez pedig elengedhetetlen, hogy a turizmusfejlesztési döntésekhez megfelelő mennyiségű és mélységű, naprakész információ álljon rendelkezésre.

Földesi László

Fotó: MTÜ, NTKA