A Die Welt országos német napilap az olvasók véleménye alapján összeállította a Balti-tenger partján fekvő 12 legszebb város listáját. Az élen Koppenhága végzett, de két orosz város is a nyertesek között van: Szentpétervár és Kalinyingrád.

Az 1946 óta megjelenő Die Welt országos német napilap az olvasók szavazatai alapján összeállította a Balti-tenger partján fekvő 12 legszebb város listáját. A dobogón Koppenhága, Malmö és Stockholm végzett. Talán nem meglepő, hogy Helsinki után az előkelő 5. helyre Szentpétervár futott be. A gyakran Észak Velencéjeként emlegetett orosz város elsősorban a május végétől július közepéig tartó fehér éjszakák romantikus hangulatával és az elképesztően gazdag kulturális örökségével hódította meg a Die Welt olvasóinak a szívét.

Szentpétervárnak igen jól jön a nemzetközi hírverés, a város sokat tesz azért, hogy visszahódítsa a járvány miatt elmaradt külföldi turistákat. Ennek egyik fontos lépése, hogy Szentpétervár az első orosz város, amely elnyerte az Utazási és Turisztikai Világtanács SafeTravels védjegyét.

Tallin és Riga után 8. helyen meglepetés befutó egy másik orosz város, Kalinyingrád. Az egykori Königsberg a II. világháborút követően lett a Szovjetunió része. 1991-ig zárt város volt, melyről szinte maguk a szovjet állampolgárok is alig tudtak valamit. A Szovjetunió szétesését követően Kalinyingrád megye, melynek Kalinyingrád a közigazgatási központja egy sajátos sziget lett, amit elválaszt az anyaországtól Belarusz és Litvánia. Az anyaország viszonylatában tehát Kalinyingrád exklávé lett a Baltikumon, míg a két határos ország – Litvánia és Lengyelország – szempontjából pedig enklávé. Jelenleg Kalinyingrád csak tranzitútvonalon keresztül közelíthető meg Oroszország egyéb területeiről. Kalinyingrádba utazni az oroszoknak egy olyan európai kiruccanás, ahol nem szembesülnek kommunikációs problémákkal, hiszen a hivatalos nyelv az orosz. Ugyanakkor az el nem pusztult épületek, kulturális emlékek a Hanza-városok utánozhatatlan hangulatát tükrözik. A külföldieknek pedig az egykori Kelet-Poroszország megmaradt emlékei és a hamisítatlan szovjet hangulat jelentenek vonzerőt. A nagy filozófus, Kant rajongói a XIX. század óta zarándokolnak el Königsbergbe, majd Kalinyingrádba, hogy a katedrálisnál, ahol a filozófus sírja található, leróják kegyeletüket.

Kalinyingrádnak a 12-es listán olyan népszerű városokat sikerült beelőznie, mint Gdansk, Rostock, Szczecin és Lübeck.

Szegedi Andrea

Fotó: a szerző felvételei