Magyarul is megjelent Carita Harju, a Sauna from Finland egyesület alapítójának a könyve a finn szaunakultúráról. A 220 oldalas, A Szauna lelke című könyv részletesen mutatja be a szauna történetét, az egészségre gyakorolt pozitív hatását. Mind a felhasználók, mind az üzemeltetők sok hasznos információt, ötletet meríthetnek a kiadványból.

Igen hosszú listát tudnék arról írni, mi is hiányzik mostanában a koronavírus-járvány miatt. Elolvasva Carita Harju könyvét a szaunáról, képzeletbeli listám tovább bővült, mi több elemi erővel tört rám a vágy, hogy beüljek egy forró szaunába. Bevallom, kétkedve vettem kézbe a Szauna lelke című könyvet, fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, lehet-e a szaunáról 220 oldalt írni.

Mindamellett, hogy már a fotók is magukkal ragadtak, a szöveg sem okozott csalódást. Elolvasva a könyvet, engem meggyőzött arról a szerző, hogy a szaunának lelke van. Carita Harju a Sauna from Finland (Szauna Finnországból) egyesület alapítója. Az egyesület tagjainak a legfontosabb célja a finn szaunakultúra népszerűsítése a világban. A szaunát többen ismerik, mint Finnországot, éppen ezért kézenfekvő, hogy a pozitív országimázs megteremtésének fontos eszköze legyen.

A Global Wellness Institute 2017-ben a finn szaunát nevezte meg a világ első számú wellnesstrendjeként. Kétségtelen, hogy a szauna pozitív módon hat a bőr-, a szív és az agy állapotára, hozzájárul a pihentetőbb alváshoz, de nem elhanyagolható a lelkünkre gyakorolt pozitív hatása sem. Carita Harju maga is heti ötször szaunázik, számos szépségápolási és testápolási tanácsot ad a könyvében. Én például soha nem gondoltam volna, hogy szaunajóga is létezik, de összeköthetjük erdőterápiával és légzőgyakorlatokkal is a szaunázást.

A jó szauna mind az öt érzékünkre hat, ellazít, megteremti az itt és most érzést, megtisztítja a testünket és a lelkünket. A szaunázás lehet közösségi élmény, ahol megoszthatjuk a többiekkel örömünket és bánatunkat, de lehetőséget biztosít arra is, hogy visszavonuljunk és találkozzunk önmagunkkal.

Bármilyen furcsán hangzik is, de a szauna a finn demokráciának is fontos helyszíne, ez az a hely, ahol mindenki egyenlő. Itt nincs helye rangnak, sietségnek, telefonnak, órának, hangoskodásnak. A szauna az a hely, ahol megállunk egy kis időre, hogy utolérjen a lelkünk.

Ahhoz, hogy a szauna valóban a testi és lelki jóllét forrása legyen, érdemes alaposan megismerni a finn szaunakultúrát. Ezért mind a felhasználóknak, mind az üzemeltetőknek jó szívvel ajánlom a figyelmébe a könyvet. Biztos vagyok benne, hogy segít abban, hogy átértékeljék a szauna szerepét az egészségmegőrzésben, sokkal tudatosabban és kulturáltabban használják.

Szegedi Andrea