A koronavírus járvány törölte a kedvelt és népszerű szombathelyi fesztiválokat, köztük a Savaria Nemzetközi Táncversenyt, a Szentivánéji vigasságokat és a Savaria Történelmi Karnevált is. A rendezők megtervezték őszre a nagyszabású minőségi programokat, azonban az ötszáz fős nézőkorlátozás miatt sor került az újratervezésre. Most augusztus 19 és szeptember 20 között programsorozatot indít a város a kulturális, turisztikai és művészeti szervezetek összefogásával. Lesznek filmvetítések, koncertélmények, gasztro programok, valamint képzőművészeti, kézműves események. A kicsiket játszóház és bábszínházi előadás várja két hétvégén. Az ingyenes programsorozatot az Agora Szombathelyi Kulturális Központ, a Savaria Turizmus, a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Mesebolt bábszínház, valamint a város önkormányzatának támogatása teszi lehetővé.

Néhány program a sokból:

Augusztus 19.: István, a király filmvetítés, amely a csíksomlyói 2003-as előadás megörökítése. A Csónakázótó szigeten a Dal a miénk –koncert a Savaria Szimfonikus Zenekarral.

Augusztus 21: a Broadway Club Café teraszán a Swing romantikus magyar film vetítése. Augusztus 25-én ugyanitt a régió legfiatalabb zenekara, a Smalls és a Capito Gitárklub koncertje. Ők 26-án, 28-án a Zsidó udvarban, 27-én a Szimfónia kávézóban, szeptember 5-én a Csónakázótó szigeten is fellépnek. Szeptember 13-án az utóbbi helyen az Ataru Taiko ütő együttes dobszínháza látványos fellépése következik.

Augusztus 27-28-29-én, majd szeptember 3-án és 10-én a belső Uránia udvaron, az Isis galéria előtt nyitott műterem-műhely vár mindenkit. Augusztus 29-én ingyenes filmvetítés keretében tekinthető meg a Broadway Club teraszán az Elton John életéről szóló Rocketman. Ugyanitt szeptember 3-án filmvetítés és borkóstoló lesz a Holdvölgy birtok boraiból. Szeptember 11-én a Csokoládé című film vetítése után csokoládékóstolót tartanak.

Szeptember 6-án az Agora ad otthont a gyermekszigetnek, a játékos hétpróbának, majd a bábelőadásnak.

Az előadásokra, programokra a szombathely@tourinform.hu címen lehet jelentkezni.

Hajós Anna