Akadálymentes Turizmus Napja – Orfű 2020.09.05.

A COVID-19 világjárvány a gazdasági ágazatok közül talán a turizmust érintette legérzékenyebben és leglátványosabban. Az újra indulás számos nehézségbe ütközik. A hazai vendégforgalom ugyan beindulni látszik, de a nemzetközi turizmus soktényezős és a nyitás nagy felelősséggel jár.

A felelősségvállalás fontossága különösen igaz a turizmus azon résztvevőivel kapcsolatban, akik eleve hátránnyal indulnak. Számukra – akik valamilyen fogyatékossággal élnek – elengedhetetlen az akadálymentesség megteremtése. Európa-szerte újdonság még, hogy a gazdaság új szereplőjeként megjelennek, a turisztikai szektorban utasként, vendégként, de munkavállalókként is! Alapja az inklúzió, a társadalmi befogadás lenne, melynek megvalósításáért egyesületek, civil szervezetek már sokat tettek és tesznek. Ennek vizsgálatát és megvalósítását tűzte ki célul a Peer-Act Erasmus+ nemzetközi projekt, valamint a társadalmi befogadás és az egyenlő esélyek biztosítása mentén sorstársi segítő trénerek képzését (Peer Conselor) a speciális igényű és fogyatékossággal élők köréből.

A nemzetközi együttgondolkodásban hazánkon kívül Németország, Olaszország, Spanyolország és Horvátország vesz részt. A közös munka 2018-ban indult, melyben a magyar fél a projekt módszertanát dolgozza ki, s ehhez sokrétű kutatómunkát is végeztek.

Gonda Tibortól, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) KTK Marketing és Turizmus Intézete adjunktusától megtudtuk, hogy kérdőíves kikérdezéssel – melyet főleg egyetemisták végeztek – 260 itthoni fogyatékkal élőt szólítottak meg, a négy külföldi partner kontroll csoportjainak bevonásával.

A tudományos alapossággal végzett kutatás három fontos kérdés körül csoportosult a fogyatékossággal élők utazási szokásait illetően, s a válaszokból az alábbiak körvonalazódtak:

  • Legtöbben az épekhez hasonló utazási vágyakat fogalmaztak meg, csak akadálymentesen
  • Az integrált utazást – épek és fogyatékossággal élők együtt – a második legnépesebb csoport választotta
  • Legkevesebben a deklaráltan fogyatékossággal élők elkülönített utazását preferálták.

A fogyatékossággal élők nagyon aktívak, bátrak és „bevállalósabbak” a normál turistáknál – árulta el Gonda Tibor. Nem véletlenül nagyon népszerű az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, Magyarországon egyedülálló „Akadálymentes Turizmus Napja”, melyet minden év szeptember első hétvégéjén rendeznek Orfűn. Idén szeptember 5-én.

Ezen a napon a látássérültek autót vezetnek, mozgássérültek motoroznak, lovagolnak, vitorláznak, sport- és élményprogramokon vehetnek részt. Mindezekhez önkéntes segítők állnak rendelkezésre. Egy jókedvű fesztivál keretében rászorulók és épek különböző rendezvényeken együtt vehetnek részt, kirakodóvásár, ingyenes szeretet büfé, ebéd várja a résztvevőket, s közben felfedezhetjük, hogy a sérült társak ugyanolyanok, mint mi vagyunk. Azonos vágyakkal, szeretet igénnyel rendelkeznek, akik utazási álmaik beteljesülésével boldogabbnak érzik magukat – melyet a kutatási eredmények is alátámasztanak.

A Peer Act Erasmus+ projekt keretében már sor került Pécsett a közelmúltban egy sorstársi tanácsadó tréningre. Ebben a Zöld –Aktív Szociális Szövetkezet és társpartnere a People First Egyesület fogyatékossággal élő tagjai személyes tapasztalataikkal segítik a projektet. Részt vesznek a sorstársi segítő tréningek, valamint a turisztikai szereplőkkel pilot tréningek kidolgozásában. Tagjai körül kerülnek ki a leendő trénerek. A közeljövőben terveznek workshopot a helyi turisztikai szereplők részvételével.

Az Akadálymentes Turizmus Napja kísérő rendezvénye lesz egy konferencia, „Az akadálymentes turizmus hazai és nemzetközi jó gyakorlatai” címen, melyen a turisztikai szakmában elismert szakemberek témához kapcsolódó előadásaikat hallhatják a résztvevők. Itt mutatják be Gonda Tibor és Raffay Zoltán a már említett közös kutatását is.

A téma és a rendezvény iránt érdeklődők az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatnak:

https://akadalymentesnap.hu

facebook: https://facebook.com/turizmus.akadalymentes/

e-mail: akadalymentes.turizmus.nap@gmail.com

(szucsák)