Augusztus 24-től a LOT hetente egyszer, a lengyelországi Wroclaw városával köti össze Budapestet. A járat Bombardier Q400-as regionális repülőgépei egész évben közlekednek.

A LOT a turizmus fejlesztésén túl, a lengyel város és környéke lakóinak kedvező átszállási lehetőséget kínál a Budapestről szintén hétfői napokon közlekedő szöuli járatára. A LO 2535-ös járat hétfőnként 13.30-kor indul Wroclawból és 14.45-kor érkezik Budapestre. Vissza LO 2536-os járatszámmal 15.35-kor száll fel Ferihegyen, és 16.50-kor érkezik vissza.

Wrocław (magyarul Boroszló, korábbi porosz nevén Breslau) az egyik legrégibb, s jelenleg a negyedik legnagyobb lengyelországi település, mely egyben az Alsó-sziléziai vajdaság fővárosa is. Az Odera két partján terül el, ezért a folyó holt- és mellékágai átszelik az egész települést. Távolsága Budapesttől mindössze 650 kilométer, ami autópályán sem jelent különösebb kihívást, a most elinduló légijárat menetideje pedig mindössze 1 óra 15 perc.

Az 1960-as évektől kezdve a második világháború során csaknem teljesen elpusztult történelmi belvárost fokozatosan újjáépítették, s így a legtöbb műemléképületet restaurálva megmentették az utókor számára. A településnek a háborút megelőzően 303 hídja volt, amelyekből 220 ma is áll. Wroclaw fontos közigazgatási központ, amely egyetemei, főiskolái révén az oktatás, operaháza jóvoltából a kultúra, történelmi belvárosa miatt pedig a turizmus fellegvára.

Az óváros utcáinak nagy része hangulatos sétáló övezet. A 175 méter széles és 212 méter hosszú wrocławi főtér, a Rynek (egykor középkori piactér) Európában az egyik legnagyobbnak számít. A téren elegáns és hangulatos éttermek, kávézók, teraszok sora található, amelyekben a magyarok számára is megfizethető áron, kiváló lengyel és cseh söröket mérnek. A teret körülvevő színes lakóházak a világ minden tájáról érkező turistákat méltán elvarázsolják.

Itt található az ország talán legszebb gótikus épülete, a Régi Városháza (Ratusz) is. A Rynektől északra terül el az Egyetemi Negyed, melynek központja az Oderára néző, monumentális, barokk stílusú fő épülettömb, mely belépőjeggyel a turisták számára is látogatható. A rengeteg régi műemléken kívül a város még egy különleges építészeti látványossággal büszkélkedhet. Az 1913-ban épült Centenáriumi Csarnok a világ legnagyobb vasbeton középülete, mely 2016-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Ugyanebben az évben választották meg Wrocławot Európa Kulturális Fővárosává.

Wrocław nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik, s a város nyugati szélén lévő, Kopernikusz nevét viselő légikikötő immár Magyarországról is közvetlenül elérhető légi úton. Az új járat elindításával a LOT folytatja magyarországi bázisépítését, s ez már a lengyel légitársaság ötödik útvonala lesz a magyar fővárosból. A LOT mostanáig Varsóba, Dubrovnikba, Várnába és Szöulba üzemeltetetett járatokat a ferihegyi repülőtérről. Az utasok részéről mutatkozó kereslet és a járványhelyzet függvényében a lengyel légitársaság mérlegeli, hogy hetente akár több járatot is indítson az új útvonalon.

Földesi László

Fotó: A szerző felvételei