Immár három évtizede minden évben megrendezik azt a szavazást, amelyen a Business Traveller nemzetközi utazási magazin olvasói megválaszthatják az év legjobb légitársasági szövetségét. 2019-ben a legtöbben – immár hetedik alkalommal – a oneworld szövetségre szavaztak. A rangos elismerő díjat október 7-én John Pienaar, a BBC News főszerkesztő-helyettese adta át Londonban.

A oneworld légitársaságai számára az elmúlt egy évben nem ez az egyetlen szakmai elismerés, mivel 2018-ban ez a szövetség kapta meg a Global Traveler magazin, valamint a Business Traveler North America olvasóinak 2018. évi első díját is. Emellett a oneworld immár harmadik éve mondhatja magáénak többek között a Trazee Travel Awards díjat is.

LONDON, UK:
Cabin Crew using an iPhone XR on board a flight on 05 August 2019
(Picture by Nick Morrish/British Airways)

Az üzleti utasok szerint a oneworld tagvállalatai közül évről-évre kiemelkedő színvonalon teljesít a British Airways és a Qatar Airways. A Business Travellers szavazásán a Qatar Airways nyerte el „A legjobb légitársaság”, „A legjobb hosszú távú légitársaság” és „A legjobb közel-keleti légitársaság” címet, külön kiemelve, hogy a Qatar Airways rendelkezik a legjobb Business Class utaskabinnal.

A British Airways tudhatja magáénak „A legjobb rövid távú légitársaság” és „A legjobb törzsutas (Frequent Flyer) program” díját. Emellett, a szavazatok alapján a légitársaság működteti London Heathrow 5-ös terminálján a legszínvonalasabb, „Concorde Room” elnevezésű üzleti váróhelyiséget, s külön elismerést kapott a repülőtéren üzemeltetett biometrikus beszállókapukért is.

A oneworld szövetség jelenleg 13 légitársaságot tömörít (American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LATAM, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar Airways, Royal Jordanian, S7 Airlines és SriLankan Airlines). E cégek összesen 30 kisebb leányvállalattal rendelkeznek, melyek szintén a szövetséget erősítik. 2020-ban teljes jogú taggá válhat a Royal Air Maroc, a Fiji Airways pedig újabb jelöltként, szorosan együttműködik a szövetséggel.

A oneworld légitársaságai a világ 1100 repülőteréről, naponta átlag 14 ezer járatot indítanak. Összesen 3500 repülőgépből álló flottájukkal évente csaknem 550 millió utast szállítanak, a szövetség tagvállalatainak együttes éves bevétele pedig eléri a 135 milliárd dollárt.

Földesi László

Fotók: oneworld