A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége a hazai borászatban irány-, és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Szakmai körök szavazatai alapján annak a bortermelő gazdasági társaságnak a kollektív teljesítményét díjazzák, amelyben a szőlőtermesztés, borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmusban a magyar bor, borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítése tartósan és magas színvonalon történik. Idén a díjat a villányi Günzer Tamás pincészete nyerte el; az átadási ünnepség október 9-én a győztes pincészetben történt.

A most kitüntetett borász diplomaosztójára kapta első, csupán 0,3 hektáros ültetvényét édesapjától. Mára 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít, több mint 20 borfajtát és borcsaládot. Évente 500 ezer palack bort értékesít, 15-20 százalékát exportálja. Sikertermékük a rosé, valamint a Mont Blanc cuvee, amely Olasz Rizling, Chardonnay és Muscat Ottonel szőlőfajtákból áll. A pincészet célja a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások készítése. Számos díjat nyertek már a világ legrangosabb borversenyein. A borfesztiválokon való megjelenésen kívül fontos szerepet vállalnak a helyi kulturális és gasztronómiai életben is, mint a villányi Rosé maraton, a Vörösbor fesztivál, a Borzsongás, a Franc and Franc. Emellett két saját rendezvényük, az Ördögárok kalandtúra és a Halnapok is vonzza a borkedvelőket.

Hajós Anna