Gyönyörű múltra és megkapó statisztikára lehet büszke a Szamos, Tisza és az Öreg-Túr által ölelt kistelepülés, Panyola. Öt utcája és abban szinte mindegyik ház nagy szeretettel várja az ide érkezőket. Erre a nyári, augusztus 1-3 között tartandó rendezvényre már tizennegyedik alkalommal kerül sor, és a hagyományőrző eseményen ez alatt az idő alatt közel ezer fellépő és több tízezer vendég látogatott ide. A gazdag, sokszínű program minden alkalommal megfogja az ide érkezőt, és nem ritka, hogy vissza-visszacsábítja a következő években is. 

Sajtótájékoztatón ismerhettük meg az idei műsorválasztékot. Az eseményen részt vett Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, aki elmondta, a tavalyi rendezvényért, annak különleges arculatáért odaítélték Panyolának nemcsak a Minősített fesztivál megtisztelő címet, amelyet a hazai 4500 közül 2-300 rendezvény viselhet, hanem átnyújtották a Beke Pál művelődéskutatóról elnevezett nívódíjat is. Márta István a három folyó által körbevett település szépsége mellett beszélt a jellegzetes, „nem tudom” nevű szilváról, amely mind a pálinka, mind sok finomság alapanyaga, valamint a „kovász emberről”, Muhari Zoltán polgármesterről, akinek a munkássága tette lehetővé a PanyolaFeszthez a források megteremtését. 

Mártha István

Muhari Zoltán megemlítette, hogy már nemcsak a zene, hanem színház, Ady-emlékest, fotókiállítás, kulturális túrák várják az ide érkezőket tíz portán, 20 helyszínen az ötutcás településen. Szerveznek egynapos buszlátogatásokat a környező nagyvárosok utazási irodáival, tartanak középkori templom túrákat, kerékpártúrákat, a gyerekeknek autósmozit kartondobozokból készült autók használatával. Lesz pálinkaoktatás, végigasszisztálható egy kemenceépítés minden mozzanata. A falu állja a gasztronómiát.

Muhari Zoltán a Beke Pál nívódíjjal

Már a nulladik napon különleges zenét hallgathatnak az érdeklődők: a mátészalkai Chacha Lab játszik megfogalmazásuk szerint „érdekfeszítő rockot”. Az este a Folkkocsmáé, és Rezes Gusztival a táncházé. Pénteken Orosz Zoltán harmonikaművész és barátainak az örömzenéje vár mindenkit, majd a Csángálló koncert. A nap eseménye lesz a művészeti iskolák néptáncbemutatója, a nemzetközi sikereket is elért Ököritói Fergeteges Táncegyüttes hagyományőrző műsora, a rozsályi Béres András kör tradicionális, hagyományos értékeket bemutató előadása. Játszik az erdélyi Magyarpalatkai Banda, azután a hazai világzene legprogresszívebb, legkísérletezőbb formációja, a Nana Vortex. Szombaton a Debreceni Népi Együttest Tompos Kátya koncertje követi, majd a Parno Graszt lép fel a Nemtudom Nagyszínpadon. A kisszínpadon svéd-magyar énekesnő, azután egy zsámbéki fiatalokból álló együttes, az Aurevoir műfaji határok nélküli, sokszínű zenéje, este pedig tábortűz és a Folkkocsmában a Bürkös Zenekarral táncház fejezi be a napot. Nem soroltuk még a portákon látható, tapasztalható élményeket. Lehet beregi keresztszemest tanulni, ismerkedni a szatmári szilvalekvár főzésével, Panyola történetével, a bérfőzött pálinkaverseny eredményhirdetésén drukkolni, a Magyar hagyományőrző Faművesek ajándékkészítő programján részt venni. 

És hogy a tervezett programokról ne maradjon le senki, egy újdonsággal ismerkedhetnek és alkalmazhatják Magyarországon először a Festivize applikációt, amely itt mutatkozik be, ám összeköti az okos telefonok révén az ország fesztiváljait, a szervezőket, a látogatókat, hogy segítségével információkhoz juthassanak. Mint Poór Szabolcs, a cég alapítója és ügyvezetője elmondta, rendelkezésre áll egy interaktív térkép, amely segít az adott program megtalálásában, figyelmeztet, ha a kívánt esemény ideje közeledik.

Kép és szöveg: Hajós Anna