Február végén megkezdték az Andrássy úti Dreschler-palota, az egykori Állami Balettintézet állványzatának lebontását, így már újra látható a patinás épület felújított homlokzata.

Az Operaházzal szemben álló, a francia reneszánsz jegyeit viselő, a főváros VI. kerületében, az Andrássy út 25. szám alatt található műemlék Dreschler-palotát az épület túl magas felújítási költségeire hivatkozva, 1997-ben adta el 220 millió forintért a kerületi önkormányzat. (A vételár négyzetméterben számolva egy akkori pesti, komfort nélküli, szoba-konyhás, udvari lakásénak felelt meg.)

2014-ben a tulajdonosok nyilvánosságra hozták, hogy 2017 utolsó negyedévére az épületben 5 csillagos hotelt alakítanak ki, s ezt a szándékukat egy, a homlokzatra helyezett információs táblával is megerősítették. 2017 elején azonban módosították a dátumot, s 2020 második felére ígérték, hogy a szerbiai W Belgrade 2019-es megnyitása után, az épületben ugyancsak a W Hotels Worldwide csoport tagjaként, megnyitja kapuit egy 162 szobás, lakosztállyal, éttermekkel, bárral, uszodával, spa-részleggel és három konferenciateremmel rendelkező luxusszálloda, W Budapest néven.

Akkor a tervezéssel megbízott építésziroda jelezte: a Monarchia korabeli hangulatot szeretnék visszaadni az épületnek. A tényleges munkálatok azonban nem kezdődtek el, s Lechner Ödön korai művészetének egyik legjelentősebb alkotásán sokáig még az állagmegóvást sem biztosították. Az évekig letakart épület felújítása csak 2021 elején kezdődött el.

Az itteni üres telket 1881-ben vásárolta meg a Magyar Királyi Állami Vasutak a Hivatali és Szolgáltató Nyugdíjintézet számára. Lechner Ödön és Pártos Gyula majdnem azonos időben tervezte a palotát a szemközti Ybl-féle Operaházzal, és mindkét épület ma is az Andrássy út ékkövének számít. A négyemeletes, a francia gótika és reneszánsz stíluselemeit idéző palota építési engedélyét 1883. május 31-én adták ki.

Lechner tervezte többek között a földszinten működő kávéház berendezését, falikárpitjait, faburkolatait is. A MÁV egyes részlegei az első emeleten voltak, a többi szinten pedig 24 luxuslakást alakítottak ki. Az épület pincéjében a sörcsarnok és a földszinti vendéglő már 1885-ben megnyitott, az ugyanitt lévő üzlethelyiségeket pedig bérbe adták. Az itteni kávéház és étterem – ahol egyébként tekepálya, valamint játékszoba is működött –, gőzfűtésével és villanyvilágításával a korszak legmodernebb intézményei közé tartozott.

Az itteni vendéglátást az állam 1948-ban megszüntette, majd egy év múlva az egész házat államosították, és egy részét az Állami Balettintézet rendelkezésére bocsátották. Az államosítást követően felszabdalták a helyiségeket, s az emeleteken a korábbi 24 helyett jóval több lakást alakítottak ki. 1972 és 1976 között valamelyest renoválták a palotát, de az állapota lényegében folyamatosan tovább romlott. Az Állami Balettintézet 2002-ig működött a ház alsó szintjein.

Az épület az 1997-es eladását követően többször is tulajdonost váltott, miközben állapota továbbra is romlott. Ezért is fontos mérföldkő, hogy legalább a homlokzat most végre megújulhatott. A műemlék épületben annak jelenlegi tulajdonosa, a QPR Properties Kft. szeretne szállodát nyitni. A tervek szerint a létesítmény a Marriott-szállodaüzemeltető W Hotels luxusszálloda-láncának tagja lesz, ha a korábban tervezett 2020 helyett, 2023-ban sikerül megnyitni.

A kivitelező DVM Groupnak az ötcsillagos szálloda műszaki elvárásaira is fel kell készítenie az épületet. E törekvés jegyében, a tetőtéren, az ötödik emeleten egy új szint létesült. A DVM egyébként jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen eddig már számos hasonló nagyságrendű, budapesti műemléki felújításban vett részt. Ilyen volt például az ikonikus Eiffel Palace, a Váci utca 1., az Ybl-villa, valamint az Amerikai Nagykövetség és a Bank of China épülete.

Földesi László

Fotó: DVM Group