A budafoki bornegyedben minden hónap első szombatján borkaland várja az ideérkezőt. Varázslatos pincesétákon vehet részt, amelyek bor- és pezsgőkóstolóval járnak. A résztvevő pincészetek vezetői, valamint Karsay Ferenc, a kerület polgármestere a Várszegi pincében sajtótájékoztatón ismertették a tavaly is sikeresnek bizonyult program idei érdekességeit. Mint a polgármester elmondta, a budafoki bornegyed valójában kisváros a nagyvárosban. Megköszönte a pincészetek szoros együttműködését, amelynek eredményeként vált sikeressé a Budafok-Tétény bornegyed. Tavaly egy év alatt több mint tízezer látogatója volt a rendezvénysorozatnak, ezzel felülmúlva minden eddigi sikert.

Tavalyi újdonság volt a pezsgő-, és borkóstoló csapatjáték, vagy a modern kiállítóteremben, képzőművészeti alkotások között felszolgált  Gourmet borvacsorák, ahol összekapcsolódik a bor, a művészet és a gasztronómia. Az utóbbira példa a Magdolna Udvar, amely a kerületi kulturális élet szerves része, helytörténeti kiállítótér, és helyet ad a kerületi képzőművészek alkotásainak is.

A pincészetekben a borászok személyesen vezetik a sétára érkezőket, a többtételes pezsgő és borkóstoló mellett különleges gasztro-kínálat, zene, és kulturális programok várják az érkezőket.

A szervezők célja, hogy az itt lakókon kívül szélesebb közönség is megismerje a kerület rejtett kulturális értékeit, a helyi vállalkozásokat, és rendszeres látogatója legyen a Pincejáratnak. Szepesfalvy Anna alpolgármester leszögezte, hogy építenek a hagyományokra, a megújuló tradíciókra. Lesz zenei tehetségkutató. Új partner a Sauska pincészet. Idén 10 alkalommal, 18 helyszínen, több mint 40 programmal várják a vendégeket.

A járat márciustól „dübörög”, hogy méltán lehessünk büszkék erre az egyedülálló, a főváros szívében rejlő budafoki bornegyedre.  A programok ideje alatt a területen minden hónap első szombatján ingyenes, 6-8 személyes transzferbuszok közlekednek, megállva a pincészeteknél és a látványosságoknál. Áprilisban, a pincefesztivál során minden pincészet kiválasztja a fesztivál borát, májusban a Tavaszi Művészeti fesztivál zenei tehetségkutatót tart, júniusban a kerület napján a cuveék kerülnek a középpontba, júliusban pedig a pezsgő.

Hajós Anna