2022. december 23. óta a magyar utasok repülhetnek az egyiptomi Air Cairo fapados légitársaság Hurghada és Budapest közötti, menetrend szerinti járatain.

Az Air Cairo idén március végéig hetente egy alkalommal, péntekenként repül a két ország között. Az SM 2914/2915 számú járatokat kezdetben a légitársaság Airbus A320-asai teljesítették, amelyeket január végétől brazil gyártmányú Embraer E190-esekre cseréltek. A járatok péntekenként 15:35-kor érkeznek meg Ferihegyre, majd csaknem egy órás fordulóidőt követően indulnak vissza a magyarok körében is népszerű, a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyre. Ezt követően a nyári menetrend végéig, a járatok száma heti kettőre emelkedik, így a szerdai napokon is lesz közvetlen légi összeköttetés Budapest és Hurghada között.

A 2003-ban megalapított Air Cairo (IATA kódja: SM) egy egyiptomi diszkont légitársaság, amely a nemzeti fuvarozó EgyptAir résztulajdonú leányvállalata. A légitársaság kezdettől fogva a Közel-Kelet és Európa számos országába üzemeltet alacsony költségű járatokat. Jelenleg már több mint 40 városba repül rendszeresen, s Egyiptomban a legnagyobb belföldi járathálózatot üzemelteti. Ennek során természetesen főleg az észak-afrikai ország legfontosabb turisztikai és üzleti célpontjaira koncentrálnak.

Az Air Cairo az elmúlt csaknem két évtized során, összesen már több mint 20 millió utast szállított. Egyiptom tagja az ICAO-nak, a légitársaság pedig az IATA-nak, és teljesíti az európai EASA/ECDC szervezet szigorú elvárásait. Nemzetközi elismertségét segíti, hogy sikeresen teljesítette az IATA Üzembiztonsági Ellenőrzési Programját (IOSA), és az EASA-tól megkapta a SAFA-kompatibilis légitársaság (European Safety Assessment of Foreign Airlines) címet. Teljes flottája jelenleg 24 repülőgépből áll, melyek közül 17 Airbus A320-as, három brazil gyártmányú Embraer E190-es, további négy pedig légcsavaros ATR 72-es. A modern utasszállító gépek száma 2023 márciusára várhatóan már 30-ra nő.

A társaságban résztulajdonos, nemzeti fuvarozó EgyptAir ugyancsak kiemelt figyelmet szentel a magyar utazási piacnak. E törekvés jegyében tavaly decemberben már hetente háromszor, kedden, pénteken és szombaton indított Budapestről Kairóba menetrend szerinti járatot, idén tavasztól pedig már hetente négy járat köti össze Magyarországot Egyiptommal.

Az útvonalon általában a legmodernebb, Airbus A220-300-as gépek repülnek. Az Egyptair emellett más egyiptomi desztinációkba, így például Luxorba, Aswanba és Sharm-el-Sheikhre is üzemeltet járatot a magyar fővárosból.

Gamal Ahdy, a légitársaság budapesti képviselője szerint egyre nő a magyarok utazási kedve Egyiptomba, ezért a gépeik általában magas – sokszor 90% fölötti – kihasználtsággal repülnek. Ennek ellenére a Budapest – Hurghada közvetlen járatukat tavaly leállították, ide azonban az Air Cairo járatai mellett helyi átszállással, chartergépekkel, illetve a Wizz Air járataival is el lehet jutni a magyar fővárosból.

A két ország közötti turizmus élénkülését segíti, hogy Egyiptomban jelenleg már nincs érvényben semmilyen járványellenes intézkedés (mint például a kötelező oltás, a maszkviselet vagy a negatív COVID teszt megléte). Emellett a helyi éttermek, kávézók, vagy a tengerparti szolgáltatók árai forintra átszámítva jóval olcsóbbak olyan európai üdülőhelyeknél, mint például Horvátország, vagy Olaszország.

Földesi László

Fotó: Air Cairo