A magyar közgazdászok 1894-ben alapították meg legrégebbi, legjelentősebb szakmai tudományos szervezetüket. A mintegy 3000 tagot számláló társaság a közgazdasági viták egyik legfontosabb fóruma Magyarországon. 27 szakosztályt működtet, és az ország 16 megyéjében van területi szervezete. Most szeptember 22-23-án Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában kerül sor a 60. közgazdász vándorgyűlésre. Mintegy 800-900 kárpátmedencei magyar közgazdászt várnak ide a szervezők.

A plenáris előadók között lesz Matolcsy György jegybank elnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, valamint Laurent Maurin, az Európai Beruházási Bank vezető közgazdásza.

  A két napon több tematikus szekcióban tárgyalják a poszt-covid időszak, a háború és az energiaválság okozta gazdasági kihívásokat. Párhuzamosan zajlanak a szekcióülések öt teremben a makrogazdaság és az államháztartás, a pénz- és tőkepiacok, a vállalati versenyképesség és innováció, valamint a humán tőke és az európai integráció tárgykörében. Szó esik a kiber biztonságról, az élelmiszerellátás biztonságáról, a logisztikai ágazat helyzetéről, a digitalizációról, a vállalati innováció irányairól, a platform gazdaságban rejlő lehetőségekről, a munkaerőpiac egyenlőtlenségeiről. A sportközgazdasági szekcióban két olimpiai bajnokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A szekciók előadói között ott lesznek a pénz-, és tőkepiacon meghatározó vállalatok, bankok, pénzintézetek, a hazai üzleti élet első számú vezetői, neves gazdaságkutatók, elemzők.

A folyamatosan bővülő program és a regisztrációs link megtalálható:

https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/ oldalon.

Hajós Anna