A 2022-es nyári utazási főszezon egyik fontos eseményeként, az Oman Air csatlakozott a oneworld légiszövetséghez, tovább erősítve ezzel a pozícióit a Közel-Keleten.

A muscati székhelyű Oman Air-t a oneworld másik tagja, a Qatar Airways szponzorként segíti, útmutatást és támogatást nyújtva a légitársaságnak az integrációs folyamat sikeres lebonyolításához. Ez teszi többek között lehetővé, hogy az Oman Air várhatóan 2024-től – teljes jogú tagként – már a oneworld által kínált összes előnyt biztosíthassa utasai számára. Az Oman Air „Szindbád” fantázianevű törzsutasprogramjának tagjai mérföldeket szerezhetnek és válthatnak be az összes oneworld-tag légitársaságnál, a legmagasabb szintű tagok pedig további előnyökben részesülhetnek, beleértve a repülőtéri üzleti lounge-hozzáférést, ha más oneworld-tagokkal utaznak.

A Qatar Airways és a Royal Jordanian utáni Oman Air-csatlakozással a oneworld jelenleg az egyetlen olyan globális légitársasági szövetség a Közel-Keleten, amely három térségbeli légitársaságot tudhat a sorai között. A mostani bővítéssel a oneworld olyan új célpontokkal bővítheti a közös hálózatát, mint például az ománi Duqm és Khasab, valamint a bangladeshi  Chittagong repülőterei. Emellett a oneworld tagvállalatok prémium-ügyfelei három Oman Air lounge-ba is hozzáférést kapnak Muscatban, Salalahban és Bangkokban.

Az 1993-ban indult Oman Air az Ománi Szultánság nemzeti légitársasága, amely több mint 20 régióban már 41 célállomást szolgál ki. Több mint 40 repülőgépből álló modern flottát üzemeltet, amely Boeing B737-es és B787-es, illetve Airbus A330-as gépekből áll. A két- vagy háromosztályos kabinokban, a hosszútávú járatokon exkluzív első osztályú privát „lakosztályokat” kínálnak az utasoknak. A kivételes fedélzeti vendégszeretetéről ismert arab légitársaság eddig számos rangos díjat kapott, köztük legutóbb a legjobb üléskényelemért odaítélt „APEX Passenger Choice Award”-ot.

Az Oman Air öt oneworld-tag légitársasági csomópontba – Amman, Colombo, Doha, Kuala Lumpur és London Heathrow – üzemeltet járatokat, és már négy oneworld-tag légitársasággal működik szorosabban együtt (Malaysia Airlines, Qatar Airways, Royal Jordanian és SriLankan Airlines). A oneworldhöz való csatlakozás újabb kódmegosztási lehetőségek előtt nyitja meg az utat, tovább erősítve a globális összeköttetést a szövetség hálózatán keresztül.

A oneworld igazgatótanácsának elnöke és a Qatar Airways Group vezérigazgatója, Akbar Al Baker szerint az Oman Air csatlakozásával légiszövetségükkel immár 170 ország több mint 900 úticélja érhető el. Az Oman Air vezérigazgatója, Eng Abdulaziz Al Raisi fontosnak tartja, hogy egy olyan időszakban csatlakozhatnak a világ egyik legjelentősebb légitársasági szövetségéhez, amikor az utazások iránti kereslet a koronavírus-járvány után újra növekszik.

Az Oman Air egyébként már az elmúlt években számos új szolgáltatást vezetett be, amelyek segítették a mostani oneworld-csatlakozást is. 2021 januárja óta például felár ellenében lehetővé teszik a turista osztály utasainak, hogy a mellettük lévő helyet üresen tartsák, így biztosítva a megfelelő távolságot a többiektől. A My Space nevű szolgáltatás biztosítja az adott járaton fennmaradó helyekre való licitálást. Azok az utasok, akik legkorábban 48, legkésőbb 3 órával a járat indulása előtt elvégzik a check-in bejelentkezést, interaktív térképen választhatják ki a kívánt ülőhelyet, és ha a szomszédos hely sem foglalt, lehetőségük adódik megvásárolni azt.

Azt viszont már bizonyára kevesen tudják, hogy egy időben Magyarország és Omán között egy sajátos „légi kapcsolat” alakult ki. 2007 novemberében ugyanis a Malév egyik szélestörzsű B767-ese a téli menetrendi időszakban az Oman Air flottáját erősítette. A sajátos, szaknyelven wet-lease ACMI (aircraft, crew, maintenance, insurance) bérleti konstrukcióban, 2008 márciusáig a magyar személyzet az Oman Air-egyenruhájában repült a Muscat–London útvonalon. Erre az időre a Malév gépét átfestették a bérlő légitársaság színeire, miközben a HA-LHB lajstromjelű B767-es továbbra is magyar regiszterben maradt.

Földesi László

Fotó: Oman Air