Április 30-áig látogatható a Mezőkövesdi Közösségi Ház nagytermében egy érdekes és színvonalas kiállítás Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a város közforgalmú közlekedésének létrejöttéről és fejlődéséről.

A Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum szakmai támogatásával megvalósult kiállítás létrehozása elsősorban Takács István egykori volános dolgozónak köszönhető, aki az elmúlt évtizedekben összegyűjtött buszos fotóiból és tárgyaiból szervezte meg ezt a különleges bemutatót. A mezőkövesdi buszrajongó már fiatal korától kezdve nagy hódolója lett a járműveknek, nem meglepő hát, hogy hamar gyűjteni kezdte a legkülönfélébb, buszos közlekedéshez kapcsolódó alkalmatosságokat. Az elmúlt harminc évben mintegy félezer jegyvizsgáló-öltözéket, lyukasztókészüléket, makettet, táblát, viszonylatjelzőt, fényképet, képeslapot, továbbá megannyi kisebb-nagyobb ereklyét sikerült megőriznie az utókornak.

Az Ikarus egyike a magyar ipar egy időben legsikeresebb, valóban világhírű márkaneveinek. Az állami autóbuszgyár előtörténete 1895-ig nyúlik vissza, viszont története Ikarus néven csak a második világháború után kezdődött meg. Az Ikarus, mint állami vállalat az 1970-es és 1980-as években meghatározó szerepet töltött be nem csupán a keleti blokk államaiban, hanem a világpiacon is. A különféle Ikarus autóbuszok nem csak Mezőkövesden, hanem – az ország más vidékeihez hasonlóan – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is évtizedeken át fontos szerepet játszottak, és meghatározó szereplői voltak a városi és közúti tömegközlekedésnek.

A mezőkövesdi kiállítás tablóin számtalan fénykép mutatja be az egykori telephelyeket, ünnepségeket, társadalmi eseményeket, vagy az első járművek megérkezését. De látható itt többek között borsodi MÁVAUT megállótábla éppúgy, mint a mára már feledésbe merült ALMEX jegykiadógép és, jegylyukasztó. A vitrinekben megnézhetők színre festett autóbusz makettek, az egykori MÁVAUT-színtől az 1990-es évek közepéig, valamint a Borsod Volán szín- és emblématörténete.

Ugyancsak ritkaságnak számítanak már napjainkban az egykori menetrendkönyvek, utasítások, különböző nyomtatványok, emlékplakettek, ajándéktárgyak. De láthatóak itt próbababák is egykori egyenruhákba öltöztetve, ami egyfajta divatbemutató eredeti rangjelzésekkel, 1948-tól 1992-ig. Fontos látványosság továbbá az 1980-as évek elejét idéző, stilizált autóbuszos forgalmi iroda berendezése.

Mindenkit arra bíztatunk tehát, hogy a téma iránt érdeklődők feltétlenül menjenek el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, hiszen ritkán nyílik rá lehetőség, hogy ennyi ikonikus volános és ikarusos emléket egy helyen láthassanak. Mezőkövesden a Szent László tér 24. alatt található közösségi ház kiállítását április 30-ig, munkanapokon 10 órától 14 óráig lehet megtekinteni.

Földesi László

Fotó: MKH