A világ egyik legismertebb szállodalánca, az 2024-ben szeretné megnyitni első magyarországi Kimpton szállodáját Budapesten, a Bem téri egykori Radetzky-laktanya területén. Erről már alá is írták a megállapodást az épület tulajdonosával, a MAM Buda Project Kft.-vel,

A téren álló, eredetileg klasszicista stílusú, legendás épület 1840-ben kezdetben élelmiszerraktár volt, majd kaszárnyává alakították át, de később működött börtönként is.

Bár kiemelt helye miatt az elmúlt évek során több befektető is megpróbálta megszerezni, a korábbi beruházók fejlesztési elképzelései számos, az épület városképi jelentőségéhez kötődő szempontot figyelmen kívül hagytak. Felmerült például olyan terv is, amely még 2009-ben néhány homlokzatszakasz műtárgyszerű megtartását leszámítva, az épület teljes lebontásával számolt, hogy a helyére egy üveg-acél irodaház kerülhessen. Mindezt végül csak hatósági úton sikerült megállítani.

Az ingatlan új tulajdonosa és fejlesztője a Market Asset Management Zrt., a Market-csoport tagja lett, amely egy erre létrehozott projektcégen, a MAM Buda Project Kft.-n keresztül bonyolítja le a beruházást. A projekt generálkivitelezője, a Market Építő Zrt., a hazai építőipari szektor vezető magasépítő vállalata, mely az elmúlt 25 év során több mint 730 létesítmény megvalósításában vett részt, köztük több olyan fontos műemlék és hotelépület munkálataiban, mint például a budapesti Párisi Udvar.

Az új befektetők a Radetzky-laktanya átépítése során figyelembe kívánták venni a városépítészeti arculat, az építészeti érték és az örökségvédelem szempontjait is. Ezért az épület utcai homlokzatait megtartják. Egy a műemléki felújításokban nagy tapasztalattal rendelkező irodát kértek fel a tervek elkészítésére. A többszörös Ybl-díjas 3h Építésziroda (Szegedi Dóm látogatóközpont, Pannonhalmi bazilika megújítása, MOME Campus, a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója) koncepciója alapján a Bem téri épület városképi jelentőségű főhomlokzatát megőrzik, díszeit pedig helyreállítják.

A munkálatok lezárultával, a frekventált helyen lévő, parkra és a Dunára néző épületrészből egy 127 szobás szállodát alakítanak ki, mely várhatóan 2024-től fogad vendégeket. A Kimpton 2017-ben nyitotta meg első európai hoteljét, a Kimpton De Wittet Amszterdamban, és azóta Párizstól Barcelonáig, Londontól Edingurgh-ig több szállodát is üzemeltet. Európában jelenleg hét Kimpton hotel van, és további négy áll tervezés alatt, olyan városokban, mint Mallorca vagy Frankfurt. A Kimpton világszerte összesen 75 szállodát üzemeltet és újabb 32 ház megnyitását tervezi.

Az IHG Hotels & Resorts – melynek a Kimpton 2015 januárjában lett a tagja – jelenleg három magyarországi szállodával rendelkezik, ezek: az InterContinental Hotels & Resorts, a Crowne Plaza Hotels & Resorts, és a Holiday Inn Hotels & Resorts, illetve kettő kivitelezés alatt áll. Az IHG-nek több mint 100 országban, közel 6000 szállodája van és további 1800 áll kivitelezés alatt, szállodáiban és vállalati irodáiban pedig világszerte körülbelül 350 ezren dolgoznak.

Földesi László

Fotó: IHG Hotels & Resorts, 3hÉpítésziroda, Market Építő Zrt.