A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányításával uniós támogatású projekt indul a Ráckevei-Duna átalakítására, mely közvetlenül érinti négy budapesti kerület és mintegy 21 település, több mint 380 ezer lakójának mindennapjait.

A közel 60 kilométer hosszúságú, sok százezer ember számára sportolást, pihenést és kikapcsolódást jelentő, valamint a Homokhátság vízellátási problémájára is megoldást nyújtó Ráckevei (Soroksári) Duna rendbetételére nagy szükség van. Ez a Duna-ág ugyanis az év jelentős részében nem kap elegendő természetes vízutánpótlást a Nagy-Duna felől. Míg az 1950-es években az itteni átlagos vízmélység elérte a három és fél métert, ma már csak alig másfél méter mélységben található benne víz.

A most kezdődő és 2024-ig tartó tudományos kutatási és tervezési projekt során felmérik a meder állapotát, és különböző hidrológiai, kémiai, ökológiai vizsgálatokat folytatnak. Ezek eredményétől függően tervezik meg a régóta felgyülemlett iszap kikotrását a teljes szakaszon, a Gubacsi hídtól Tassig. A fokozott algásodás és a túlburjánzó növényzet miatt ugyanis a Ráckevei-Duna sok helyen elmocsarasodott, a magas tápanyagterhelés miatt túl sok lett benne az iszap és túl sekély a víz. Sok olyan szakasz van, ahol a vízfelület a növényzet miatt már nem is látható.

Szerepel a tervekben iszapcsapda telepítése és a partfal rendbetétele is a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd között, hogy megelőzzék az újraiszapolódást, és közelebb hozzák a folyót az emberekhez. A munkálatok során a Kvassay-zsilip vízutánpótlást biztosító fejlesztésével együtt, közel 150 milliárd forint értékben terveznek olyan beavatkozásokat, amelyek az európai szinten egyedülálló itteni úszóláp, valamint a növény- és állatvilág sokszínűségének megőrzését, illetve a Duna-ág vízminőségének jelentős javítását célozzák.

A cél, hogy olyan tiszta legyen majd a Kis-Duna vize, hogy bárhol biztonságosan lehessen benne fürdeni, az itt kifogott hal egészséges legyen, a vízpartot könnyen meg lehessen közelíteni, és a folyó melletti páratlan természeti környezetben mindenki kedvére tudjon kikapcsolódni: horgászni, sportolni, fürdeni, vagy sétálni. Ha mindez megvalósul. akkor az évtized végére ez a folyószakasz a partjaival együtt Dél-Budapest, Csepel-sziget és a környező kisebb települések ékkövévé válhat.

Földesi László

Fotó: BFK és a szerző felvételei