Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap keretein belül, 2020. november 22-ig lehet pályázni nem csak új, hanem már meglévő hazai borászati gépek, technológiai berendezések támogatására.

A támogatást Magyarországon olyan természetes vagy jogi személyek igényelhetik, akik működési engedéllyel rendelkeznek borászati termék előállítására, kiszerelésére, vagy tárolására. Ebből a szempontból azonos elbírálás alá esnek az őstermelők, a kkv-k, vagy a nagyvállalatok is.

A támogatás fő célja, hogy segítse a szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő-, vagy habzóbor készítéséhez, kezeléséhez, csomagolásához, raktározásához szükséges eszközök beszerzését, megvásárlását. Emellett, pályázni lehet még napelemes, valamint napkollektoros beruházásokra is, de ezek költségei csak akkor számolhatóak el, ha az eszközözök beszerzése nem önállóan ezekre irányul.

A támogatás mértéke vállalati formánként eltérő, minimum 20%, maximum 50% lehet, a legnagyobb igényelhető összeg pedig új gépek beszerzése esetén 100 millió forint. A pályázat egyik fontos eleme, hogy lehetőséget ad már megvásárolt gépek és technológiai berendezések támogatására is. Utóbbiak esetében 2020. november 30. és december 21. között nyújthatóak be kérelmek, a maximális támogatási összeg pedig 50 millió forint lehet.

A benyújtási időszakot követően 2021. április 1. és 20. között, majd a 2022. évtől minden év január 15. és február 15. között újra lehetőség nyílik a támogatás igénylésére.

Földesi László

Fotó: MTÜ