A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új tárlatával a 150 éve született Helbing Ferenc (1870-1959) alkotásai előtt tiszteleg. A ma embere számára kevésbé ismert művész munkája valaminek a hazai kezdete volt. Ő az egyik első magyar tervezőgrafikus, a reklámgrafika egyik első képviselője, tervez plakátot, céghirdetést, folyóirat címlapot, naptárt, étlapot, oklevelet, bélyeget és bankjegyet is. Nyomdászinasból lett elismert, megbecsült művész. Az 1900-as évek elején a színes litográfia készítésének kiváló szakembereként részt vett előbb a litográfus-, majd a grafikusképzésben. Később szakoktatónak kérték fel az Iparrajziskolában indított tanműhelybe, majd az Iparművészeti Iskolában a nyomdászati tanműhelyben oktatott, miközben vezető litográfusként a Rigler nyomdában is dolgozott. 1927-ben az iskola vezetője lett; itt oktatott veje, Haranghy Jenő festőművész is, akinek munkái a Béke (egykori Britannia) szállodát és a Gellért szállót is díszítették. Helbing nyitottságára jellemző, hogy az 1927-28-as tanévben színpadtechnikai osztályt indított, együttműködve az Operaházzal. A művészt a német szimbolista festészet, a francia és hazai népművészet, a magyaros szecesszió inspirálta.

Mindezeket a tárlat információiból és dr. Babos Katalin művészettörténész megnyitójából ismerhetjük meg. Az évforduló egyúttal a magyar plakátművészet nagyjainak munkásságára is fel kívánja a továbbiakban a figyelmet hívni. Több múzeum segített, mint Veress Kinga kurátor elmondta, a kiállítás mostani anyagának kölcsönzésében, másolatok összeállításában. Várhatóan a közeljövőben ebben a témakörben könyv kiadása is megtörténik, amelyben tíz művész ismertetésére kerül sor; ők a XIX. századtól 1960-ig alkottak. Kiss Imre, az MKVM igazgatója megköszönte a Magyar Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár és a miskolci Hermann Ottó Múzeum közreműködését.

Az évforduló alkalmával a Bélyegmúzeum kamara-kiállítással emlékezik Helbig Ferenc bélyegtervezői munkásságáról és bankjegytervezői életművéről.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítása december 6-ig látogatható.

Hajós Anna