Bécs városa egy egykori kórház területén állította fel a százhúsz otthontalannak ideiglenes menedéket nyújtó szükségszállást. Mint megállapították, a hajléktalanok jelenleg az egyik legveszélyeztetettebb csoport, otthon hiányában ugyanis a fertőzés rendkívül gyorsan terjedhet közöttük. A jelenlegi krízis miatt a tél óta éjjeli menedékhelyként szolgáló Sophienspital nyárig tart nyitva. A tervek szerint később a főváros által támogatott lakások kerülnek itt kialakításra.

A másik magas rizikófaktorú csoport az idősek, helyzetükön szeretnének könnyíteni taxi utalványok szétosztásával. Michael Ludwig bécsi polgármester 300 ezer 65 év feletti lakost értesített levélben arról, hogy 50 euró értékben a legszükségesebb teendők elvégzésére utalványt kapnak. Aki élni akart a lehetőséggel, annak válaszban kellett jelezni ezt; az első kuponokat már postázták. A támogatás egy 85 millió eurós azonnali segítségnyújtásra szánt pénzügyi csomag része.

A „WienBot”, amely a főváros alkalmazása, a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol, például, hogy ki lehet-e menni futni, biciklizni, vagy milyen boltok tartanak nyitva a közelükben. Az információ elérhető az okostelefonokkal és a bécsi koronavírussal foglalkozó honlapon is.

A kényszerű bezártsággal töltött időben az összezártság és a stressz hatására nő a gyermekek és a nők ellen elkövetett erőszak. Bécs elkötelezte magát a megelőző támogatás mellett. Két egyesület foglalkozik ezzel, az egyik a „Fehér szalag Ausztria.” A szerveződés Kanadából indult, 2001-ben hozták létre bécsi irodájukat. Ez a legnagyobb olyan mozgalom, amelyben férfiak állnak ki a férfiak által elkövetett erőszakos cselekedetek ellen. A másik egyesület, amelyet az osztrák főváros pénzügyi támogatásban részesít, a bécsi „Männerberatung”. Ez volt az első ilyen egyesület német nyelvterületen; 1984 óta áll fenn. Itt azoknak a férfiaknak nyújtanak klinikai és pszichológiai segítséget, akik nehezen birkóznak meg a hétköznapi stresszel, vagy egyéb problémáikkal, és emiatt esetleg agresszívek lesznek.

Az osztrák főváros vezetése úgy látja, az osztrák intézkedések a koronavírus terjedése ellen hatásosnak bizonyultak. Bécs hatalmas lépés előnyre tett szert a járvány megfékezésében. Idejekorán korlátozták az idősotthonok és szociális intézmények látogatását, az egészségügyi és közszolgáltatások problémamentesen működnek, sikerült elkerülni a kiugróan magas halálozási arányt. Bár az emberek egészsége a legfontosabb, figyelnek a gazdasági tényezőkre is. Tovább növelték az egyszemélyes, valamint a kis-, és középvállalkozások támogatását, hogy még többen részesülhessenek belőle. A Home Office támogatási keretet kettőről tízmillió euróra bővítették. Április 27-től az ideiglenesen ingyenes parkolási zónák újra fizetősökké váltak. Ezzel párhuzamosan ideiglenesen forgalomcsillapított övezeteket hoztak létre több, sűrűn lakott kerületben, a biztonságos távolság megtartás lehetősége érdekében

A bécsi iskolások májusig még biztosan otthon tanulnak. Bécs ötezer, szoftverekkel ellátott laptopot biztosít a gyerekeknek, amire 3 millió eurót szán. Ezeket kölcsön kapják az ötödikesek, vagy annál idősebb tanulók. Az odaítélésről az iskolák és a Bécsi Oktatási Igazgatóság közösen dönt. Ez a lépés a város hosszú távú digitális oktatási stratégiájának része.

Hajós Anna