A Velencei-tó körüli települések egyre inkább vonzzák a látogatókat és ez nemcsak a természetszerető turistákra vonatkozik, hanem jönnek a művészet-, a zene-, és persze a pálinkakedvelők egyaránt. A programok pedig egymást követik, szinte minden héten találhatunk olyan színvonalas eseményt, amely idecsábít. Most a Gárdonyi Géza utca és a Balatoni út kereszteződésénél irodalmi emléksétányt avattak. A Velence-tavi Galériában Gross Arnold Kossuth és Munkácsy-díjas képzőművész kiállítását nyitották meg. Nagy sikerrel zárult az Ütős Fesztivál az agárdi szabadparton.

 Gárdonyi Géza – eredeti nevén Ziegler Géza – itt született Agárdpusztán, ahol megtekinthető a szülőházából kialakított emlékháza. Ennek falán 2014-ben felavatták a 22 Fejér megyei költő és író emlékfalát. Augusztus 2-án a Gárdonyi Géza és Balatoni út kereszteződésénél, az író felújított mellszobrát követve a város vezetése felavatta az irodalmi sétányt, amelynek fehér óriáskavicsai körbejárva Gárdonyi egy-egy gyönyörű gondolatát idézik, a közeli padon el lehet gondolkodni rajtuk. Majd születésének 156. évfordulóját ünnepelték koszorúzással, az Emlékháznál. A Velence-tavi Galériában ezen a délutánon  „A nap örök” című Gross Arnold kiállítás megnyitása történt. A művész 1929-ben született Erdélyben, Tordán, 1946-ban jött Budapestre. A Kossuth-díjas, a Nemzet művésze címmel kitüntetett grafikus 2015-ben halt meg. Részlet-gazdag rézkarcaival vált népszerűvé. Legtöbb alkotásán ott van kedvence, a játékvonat, vagy sok esetben a napraforgó. Hitvallása: „Annyi baj, gond, bánat és szörnyűség vesz körül minket a világban, hogy azt nem szabad még a művészetbe is beengedni.” A kiállítás szeptember 30-áig tekinthető meg.

Gárdony és Agárd említése során kihagyhatatlan a sikeres Agárdi Pálinkafőzde, amely kimagasló eredményt ért el az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Programon. Az ötödik éve az Agrárminisztérium kiemelt támogatását élvező eseményre 24 pálinkaház 157 termékével nevezett. Közülük 22 cég 93 pálinkája került be a kiválóságok sorába. Az agárdi főzde kilenccel nevezett az öt alapkategóriában, és a mezőnyben egyedüliként mindegyik tétel minősítéshez jutott, közülük hat pedig, egyedüliként a cégek közül, a magasabb, TOP minősítést is elérte. A prémium birs (2019), a piros vilmoskörte (2017) és a Miraculum szilva kiváló, a Miraculum kajszibarack, a prémium Barrique Szilva (2016), a prémium kökény (2016), a prémium málna (2017), a prémium bodza (2018) és a prémium Tokaj-sárgamuskotály törkölypálinka (2010) TOP kiváló lett. Az utóbbiak a szépségen túl csúcskategóriás minőségűek. A tökéletes harmónia és elegancia mellett még további olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, hogy a képzett kóstolók kiemelkedőnek, emlékezetesnek tekintik ezeket. További érdekesség, hogy a főzde, építve a világban most tomboló gin lázra, kétfajtát készített ebből is. Az egyik, a Chameleon gin egy pici narancshéjtól átlátszó víztisztaságból gyönyörű lilára változik, toniktól pedig rózsaszínre. Az illata is megnyerő.

Kép és szöveg: Hajós Anna