Friedensreich Hundertwasser, eredeti nevén Friedrich Stowasser 1928-ban született Bécsben. Szobrász, építész, bélyegtervező, rajzoló és grafikusművész volt. Az épületei az organikus építészethez tartoznak, környezetvédő és ökológus hatása minden munkáján érezhető. 2000-ben Új-Zéland közelében egy hajón hunyt el szívroham miatt.

1980-82-ben egy gyárépület, a Rosenthal Selb, majd 1983 és 1986 között Bécsben a nevét viselő különleges ház épült meg, de munkásságához fűződik templom, skanzen, gyermekmegőrző, kórház, szökőkút, gyógyszálló, piac, gimnázium, pályaudvar, hajó és nyilvános WC egyaránt, mutatva óriási munkakedvét és széles érdeklődési körét.

A bécsi Hundertwasser múzeum, a Kunsthaus Wien több mint féléves felújítást követően február 29-én ismét megnyitotta kapuit. Az ikonikus épületet, amelyet eredetileg a Thonet bútorgyár részére építettek, most környezet-, és látogatóbaráttá alakították, és mivel műszaki berendezései elavultak, modernizálták a szellőző és fűtési rendszert, és hidrotermikus energiára álltak át. Így 75 százalékkal csökkentették az energiafelhasználást a korábbi, klimatizálást is igénylő megoldáshoz képest. Kibővítették az előcsarnokot, akadálymentesítették a bejáratot, és harminc év után átrendezték az állandó kiállítást. Az új tárlat a művész ökológiai aktivizmusa és építészeti víziói köré épült.

Több napon a családoké a főszerep. Ingyenes workshopokon méhecskehotelt készíthetnek, zoknit köthetnek. Lesz a hagyományos tárlatvezetés mellett jelnyelvi is. A közönségtalálkozón szóba kerül a fenntartható dizájn, a komposzt vécé, a növényi víztisztítás és a víz körforgása.

Hajós Anna

Fotó: Wien Holding / Paul Bauer