A Bács-Kiskun vármegyei Bugac idén hetedik alkalommal lesz a helyszíne az Ősök Napja rendezvénynek. A Kurultáj mellett ez a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe, ahol a minden vidékről ideérkező magyar közösségek együtt ünnepelnek és emlékeznek közös, történelemformáló őseinkre. Így Árpádra, Attilára, a pozsonyi csatára, a honfoglalásra.

Az Ősök napja ünnepség 2011 óta kétévente, minden augusztusban emléket állít Attilának, Árpádnak, a hun, avar és honfoglaló ősöknek, és mindazoknak, akik a hazáért életüket áldozták. Idén augusztus első hétvégéjén lesz a rendezvény, amelynek a főpróbái a résztvevő csapatok részére már csütörtökön, augusztus 3-án elkezdődnek. A jurtatáborba saját jurtával érkezők számára augusztus 1-vel nyílik meg a tábor, a nagyközönség észére augusztus 3-ától nyitott a kemping. A hagyományos kézművesvásár pénteken indul. A programok ugyanezen a napon 14 órától kezdődnek.

Lesz tradicionális seregszemle, harci és íjász bemutatók, lovasversenyek és vetélkedők, a magyar, hun, avar örökséget ismertető szakmai kiállítások, népzenei és táltos-zenei programok. Hatalmas nomádszállás és haditábor épül. Lesznek kézműves bemutatók és vásár, gyermekprogramok és tudományos-ismeretterjesztő előadások. A Magyar Turán Szövetség honlapján további tájékoztatások is elérhetők:

www.kurultaj.hu

Hajós Anna