Balatonberény csodálatos természeti kincsén, a Csicsergő-félszigeten 2022 decemberében adták át a balatoni község új attrakcióját, a félsziget kilátóját, hivatalos nevén a Madárlest.

Az önkormányzat – a település „A Balaton zöld sarka” szlogenjéhez illeszkedve – fontosnak tartja, hogy Balatonberény egyedülálló természeti értékeit a nagyközönség számára is szakszerűen mutassa be. Balatonberény több mint hat kilométeres partszakasza – részben a Kis-Balaton közelsége miatt – rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthona. A Csicsergő-félsziget érintetlen fásult részén – amely részben Natúra 2000 védelem alatt áll – a fejlesztés fontos célja lett a madárvilág, illetve a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása.

E szándékhoz kapcsolódóan, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) közterületfejlesztési pályázata kapcsán született 2021-ben képviselő-testületi döntés arról, hogy a félsziget ökoturisztikai attrakcióként történő újragondolásának első lépéseként, ott egy „madárles” létesüljön.

Az építést az önkormányzat a BFT által 2022-ben nyújtott pályázati támogatásából, valamint saját erőből finanszírozta. A kivitelezésre 2022 második félévében került sor. A kilátó kútalapokra helyezett vasbetonlemez alépítményen áll. Fűrészelt fenyőfából készült, és 4×4 méter alapterületű, sátortetővel fedett.

A belső lépcsőn két szint érhető el, amelyek 2,5 és 5 méter magasan vannak, maga a kilátó pedig 9,1 méter magas. A lépcsőn járást-, és a kilátószintek biztonságát palánk korlát védi. A beruházás összköltsége 8 millió forint volt. A kilátót Karlavics Alexandra építészmérnök tervei alapján, Ekler Károly mérnök-vállalkozó építette meg.

Balatonberény területe a régészeti feltárások tanúsága szerint, több mint hatezer éve folyamatosan lakott. A település az 1863-ban átadott Déli-vasútnak köszönhetően, a 19. század végén vált országosan ismert fürdőhellyé. Ennek nyomán a 20. század első évtizedében a községben már négy szálloda üzemelt. Emellett 250 kiadó szoba és 171 fürdőbódé állt a vendégek rendelkezésére, s az évek során szebbnél szebb villák épültek fel. A második világháború után a község látványos fejlődése megtorpant, majd később az önállóságát is elveszítette, amit csak 1989-ben sikerült visszanyernie.

Balatonberény napjainkban a települést körülölelő hatalmas nádasnak és fáknak köszönhetően, a természet kínálata csend és nyugalom szigete. Ezért ideális turisztikai célpont a világ zajának kipihenésére. Speciális elhelyezkedése révén minőségi kínálatot nyújt a kultúra és a kirándulás szerelmeseinek is. A Balaton déli partjának legnyugatibb települése, a Kis-Balaton tőszomszédságában, a Zala folyó torkolatától néhány kilométerre fekszik. Az M7-es autópályától, a sármelléki repülőtértől, valamint a balatonszentgyörgyi vasúti csomóponttól csak néhány kilométerre található.

Balatonberény új látványossága 2022 decembere óta, a közönség számára egész évben ingyenesen látogatható, de az építményen egyszerre csak tíz fő tartózkodhat. A kilátóból a felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók. Az önkormányzat tervei között további aktív, illetve ökoturisztikai jellegű fejlesztések szerepelnek, melyek célja Balatonberény természeti és épített örökségének bemutatása mellett, a környezet- és egészségtudatos gondolkodásmód erősítése.

 

Földesi László

Fotó: balatonbereny.hu