Elkészült a teljes egészében megújult és részben átalakított soproni vasútállomás, melynek köszönhetően mostantól modern, XXI. századi körülmények várják itt az utasokat.

A GYSEV már a korábbi években megkezdte a pályaudvar épületének komplett felújítását, mely során kialakították a Kormányablakot, a Szolgáltatóházat, az Utascentrumot, megszépült az állomási óratorony, az épület pedig díszkivilágítást kapott. A rekonstrukció újabb szakaszában, 2022 márciusától kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyek célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak optimálisabb kihasználása volt.

Az elmúlt mintegy fél évben az épületre kívül kerámiaburkolat került, melyet több helyen zöld-sárga minta díszít. Az épület külső homlokzatára világító Vasútállomás felirat került, az érintett épületrészekben pedig kicserélték a nyílászárókat és új burkolatokat, álmennyezeteket, valamint tetőszigetelést helyeztek el a szakemberek. Az állomást ellátó vendéglátó egységet, az eXpresszót teljes egészében elbontották, és helyette egy tágas fogyasztóterű új vendéglátóhelyet építettek.

További fontos változás, hogy ismét látogathatja az utazóközönség az Állomás utcai emeleti teraszt. A munkálatok egyik leglátványosabb eleme, hogy a váróterem keleti oldalán egy 9×1,5 méter felületű ledfalat helyeztek el, a belső galériákat pedig összekötötték. A váróterem teljes területén új járólapot kapott, amelyen vezetősávok biztosítják az akadálymentes közlekedést. Az aluljáró egyik újdonsága lett a korábban a külső homlokzaton látható, rézből készült gőzmozdony dombormű. Az állomáson új szakaszhatárokat alakítottak ki, amivel jelentősen nőtt az épület tűzbiztonsága.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV elnök-vezérigazgatója szerint a társaság székhelye, Sopron vasútállomásának utascsarnoka a komplett felújítási munkálatoknak köszönhetően, immár a XXI. század követelményeinek megfelelő színvonalon szolgálja az utazóközönséget. A GYSEV első embere egyben megköszönte az utazók türelmét, akik számára az elmúlt hónapokban kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járt az átalakítás.

2020 és 2022 között Fertőszentmiklós, Kapuvár, Répcelak és Porpác után immár Sopronban is megújult, megszépült az állomásépület. Ugyanakkor a most lezárt felújítási munkálatok nem tartalmazták a vágányhálózat átépítését, valamint a peronok átalakítását. Ezek a munkálatok jelenleg még tervezési fázisban vannak, és a teljes akadálymentesítéshez szükséges lifteket is a következő fejlesztéskor szerelik be.

Emellett tovább javulnak a vonatos eljutási lehetőségek Győr és Sopron, valamint Szombathely és Celldömölk között, miután a GYSEV a december 11-étől érvényes, új belföldi menetrendben három új személyvonatot állít forgalomba. E szerelvények segítségével jelentősen bővülnek az eljutási, ingázási, illetve átszállási lehetőségek az érintett települések között.

Földesi László

Fotó: GYSEV