A Magyar Bor Akadémia által odaítélt „Év bortermelője Magyarországon 2022” címet, a hazai borászok által elnyerhető legrangosabb kitüntetést több éven át tartó kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikeréért, a borszakmáért történő erőfeszítéséért Figula Mihály kapta.

   A Balatonfüred-Csopaki borvidék családi pincészetében apáról fiúra szállt a munka. Már a dédapa, Tolnay István is a XIX. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A mostani pincészetet 1993-ban alapította apja, Figula Mihály. Ő 2000-ben nyerte el az Év bortermelője címet. Miután elhunyt, fia vette át a szőlészetet, fiatalon, a diploma megszerzése után. 30 hektáron folytatja a családi vállalkozás a gazdálkodást. A dűlők termését szelektáltan kezelik, a termőhelyek figyelembevételével, hozamkorlátozások mellett. A hagyományokon túl a legkorszerűbb technika és technológia alkalmazásával történik a bor készítése.

A boraik között vannak könnyű, gyümölcsös és fiatalos, valamint nagytestű, késői szüretelésű, hosszan érleltek egyaránt. Az ültetvényeken 80 százaléknyi a fehér, és 20 százalék a vörös szőlő. A skála széles, van olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, Sauvignon Blanc többek között,  de cabernet franc, Merlot és kékfrankos is.

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Hajós Anna

Fotó: Magyar Bor Akadémia