Az Egyesült Arab Emírség tagjaként Ras Al Khaimah turisztikai hivatala balanced tourism néven meghirdette turisztikai stratégiáját, amelynek célja, hogy az emírségek között a legfenntarthatóbbá váljon 2025-re. Az új stratégia az ország hosszútávú céljait szolgálva a fenntarthatóság mind a négy alappillérét – környezet, kultúra, megőrzés és élhetőség – érvényesíteni kívánja a jövőbeli fejlesztések során. Ezzel elkerülik a turizmussal kapcsolatos olyan gondokat, mint a beépítettség túlzott aránya, zsúfoltság egy-egy világörökségi helyszínen, egy egyedülálló természeti környezet tönkretétele. Bíznak abban, hogy uticélként a XXI. század felelős utazóinak igényeire is megfelelő választ tudnak adni.

Raki Phillips, az itteni turisztikai fejlesztési hivatal vezetője elmondta, hogy kulturális örökségük és természeti környezetük védelme, a megfelelő infrastruktúra iránti vágy sosem volt olyan erős, mint most, a pandémia utáni időszakban. A kiegyensúlyozott turizmus stratégia lényege elsősorban az, hogy a jövőben még jobban odafigyeljenek a turizmusra gyakorolt gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. Itt az ideje, hogy a kevesebb műanyag felhasználásán túl a fenntarthatóság álljon az új szállodák építése, vagy az új látnivalók létrehozása során.

Az emírségek természeti bölcsőjeként ismert Ras Al Khaimah 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdökkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, lenyűgöző kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme kiemelt elsőbbséget élvez. Ezért az új szállodafejlesztéseknél már olyan átgondolt fenntarthatósági megoldásokat alkalmaznak, mint a természetes anyagok és a megújuló energiaforrások használata, a tágas vendéglátóterek a zsúfoltság megelőzése és elkerülése érdekében, vagy a megfontolt tereprendezés. A kultúra megőrzését is érvényesíteni kívánják az integrált stratégia révén az emírségek legtöbb erődjét magáénak tudható régióban. Azt a 65 várat, amely az egykori kereskedelmi útvonal mentén épült, és négy régészeti területet, amely az UNESCO világörökségi régészeti listájára felkerülésre várnak sorolják ide. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkáival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel Suwaidi Pearls farm, az Egyesült Arab Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol a mai napig kézzel végzik a munkát, a régi hagyományok megőrzéséért. Ugyanígy a Jazirah Al Hamra, az Arab öböl utolsó gyöngyhalász városa.

   A „Balanced tourizmus” jegyében a látnivalókra is érvényesek a fenntarthatóság szabályai. Így a Jabel Jaisban történő húsz turisztikai fejlesztés középpontjában is ez áll. Az Al Hamra Marine tengerpartra tervezett Scallop Ranch is ilyen, amely az Arab Emírségek első tengeri ökoszisztémájának jobb megismerését szolgálja. Itt elsősorban tengeri uborkafajokkal és fűvekkel foglalkoznak a kutatók.

A közösség és élhetőség jegyében az emírség turisztikai fejlesztési hivatala a munkavállalói jó közérzetét kiemelt fontosságúként kezeli. 2022-ben az emírségek hat legjobb munkahelye közé bekerültek cégei kis- és középvállalati kategóriában. Az első olyan kitűntetést is megszerezték, amely a legjobb női munkahelyeket hivatott szemlézni.

A fenntarthatóság, mint a növekedés motorja: 2021 végén a Ras Al Khaimahban megrendezett Global Citizen fórumon az állami szervezetek, hotelek és privátszektor szereplői közösen írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja, hogy 2025-re az emírség  az Egyesült Arab Emírségek „zöld zászlóshajójává” válik. Ennek értelmében folyamatosan vizsgálják a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek a helyi kulturális és természeti örökség megóvásával. Törekszenek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására. Minimalizálják az energia-, és vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést. Tekintettel lesznek a beruházások során a helyi kultúra és a közösségek érdekeire.

Ras Al Khaimah turisztikai hivatala közzétette az első féléves jelentését. A kiemelkedő természeti környezet, a széles programkínálat és a kristálytiszta tengerpart révén az első félévben 521 085 látogató ékezett hozzájuk. Ez 21 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és a turizmus visszatérését jelzi a pandémia előtti szintre. A Time magazin a világ legjobb 50 helye közé sorolja. Az adatok előre jelzik, hogy az év végére elérik az 1,1 millió látogatót. A sikerhez hozzájárult, hogy az első félévben több szálloda nyílt, köztük a nemzetközi szállodaláncok hoteljei is itt vannak már. Az egyedülálló turisztikai attrakciók sem hiányoznak, mint például a régió leghosszabb 1840 méteren fekvő szánkópályája, amelyet a februári megnyitása óta 54 ezren kerestek fel. A félmaraton versenyre ötezren neveztek be.

A turisztikai hivatal célja, hogy tovább növelje az ideérkezők számát, ezért légitársaságokkal és vezető utazásszervező cégekkel több partnerségi megállapodást kötöttek.

Hajós Anna