Március 29-én kerül sor a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által a Városmajor megújítására 2021 januárjában kiírt nyílt, tájépítészeti tervpályázat nyilvános eredményhirdetésére.

A Városmajor Budapest legrégibb közparkja, az első közhasználatú zöldfelület, amelyet Buda városa hozott létre a város polgárai számára. A park létrehozásáról II. József 1785-ben adott ki rendeletet. Közel 240 éves története során azonban jelentős változások történtek a parkban. A városfejlődés és a gyors ütemű beépítések miatt az egykori zöldfelület csaknem felére, 10 négyzetkilométerre csökkent, és parkidegen funkciók, épületek, parkolók jelentek meg a Városmajorban.

A főváros XII. kerületben található közpark fontos közlekedési csomópontok, intézményi és lakóterületek vonzáskörzetében, kiemelkedően jó elérhetőséggel rendelkezik. Megújítására azonban hosszú évtizedek óta nem került sor, ezért a zöldfelülete, berendezései és burkolatai rossz, elhanyagolt állapotba kerültek. A BFK vezetősége végül több mint egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a Városmajor történeti jelentőségéhez és értékéhez méltó állapotának megteremtése tovább nem halasztható.

A tájépítészeti pályázat kiírásának legfontosabb célja az volt, hogy egy zöldebb, rendezettebb és családbarátabb park jöjjön létre Buda szívében több és jobb minőségű zöldfelülettel, kényelmes utcabútorokkal, öltözővel felszerelt sportpályákkal, tágas kutyafuttatóval és több korosztály számára alkalmas játszótérrel, egy zöld szigetként szülessen újjá. Emellett a funkciók rendezésével növekedjen a zöldfelület, törekedve ezzel az egykori parki adottságok helyreállítására.

Különös hangsúlyt kap majd a park berendezéseinek korszerűsítése, a rekreációs funkciók bővítése és megújítása, valamint a fák és a növényzet szakszerű ifjítása, ápolása. A Városmajor a fejlesztés során a park és a környező városrész ökológiai viszonyainak javítása érdekében egy vízfelülettel (kisebb tóval) egészülhet ki, amely a látogatók számára új kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd.

A tervek szerint újragondolják a park belső ösvényeit, úthálózatát, a szomszédos Vérmezővel új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat alakítanak ki, szélesítik, meghosszabbítják, és jobb minőségűvé teszik a jelenleg még csak 585 méteres futókört. Megújulnak és öltözőket kapnak a sportpályák, korszerűbb lesz a játszótér, a Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz, a biztonságot pedig jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantálják.

A Városmajor szerves része Buda legfontosabb zöldhálózati rendszerének, az úgynevezett Budai Zöld Korridornak is, amely egy tengelyre fűzi össze a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyet. Mindez kulcsfontosságú szerepet tölt be a belső városrészek átszellőzésében, ugyanis szélcsatornaként szállítja a friss levegőt a budai hegyekből. Ezért kiemelten fontos a tengely zöldfelületei – köztük a Városmajor – megfelelő állapotának fenntartása, beépítetlenségének megőrzése, és az egyes elemei közötti kapcsolat megteremtése.

Földesi László

Fotó: BFK