Roma paletta címmel nyílt különleges tárlat a budapesti Szlovák Intézetben. Hihetetlenül érdekes, megragadó a 9-17 év közötti alkotók munkája, bizonyítva, hogy semmi sem lehetetlen. Egy kis szlovákiai település, Jernye iskolájának tanulói  Jan Sajko képzőművészeti tanár óráin alkották meg ezeket a színekkel teli, érdekes munkákat.

A település 6366 lakosa közül 4879 roma, az iskolába az idei tanévben mintegy ezer roma diák járt. A kiállított munkák világszerte díjakat érdemeltek ki, és mint Jozef Bugna, az iskola igazgatója elmondta, az eredményeket még csodálatosabbá teszi, hogy a kis alkotók szociálisan hátrányos környezetből származnak. A zsűrik sehol nem tudták, hogy roma gyerekekről van szó, a művek egyedülálló voltát díjazták.

Még érdekesebb, hogy az elkészült képek között több olyan is van, amely közös munkával jött létre, csoportos festéssel gazdagítva egymás ötleteit. A különböző anyagokon saját életük fontos részei, a zenészek, a nők, a gyümölcsszedés, az állatok, a nagyszülők, az élet a roma telepen egyaránt megjelenik.

A Pozsonyi Városi Galéria és a budapesti Szlovák Intézet által szervezett kiállítás a budapesti Rákóczi úti kiállítóteremben szeptember 1-jéig tekinthető meg.

Hajós Anna