Immár több évtizedes hagyomány, hogy az Idegenvezetők Világnapján a főváros idegenvezetői ingyenes városnézésekre hívják a hazai érdeklődőket. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az idei tavaszi turisztikai szezon nyitányaként, ismét személyes részvétellel rendezi meg az Idegenvezetői Világnap budapesti eseményeit.

1985-ben, az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született meg a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja.

1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot. Budapest 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját.

A BKIK és annak idegenvezetői 2003-ban vették át a világnap fővárosi programsorozatának szervezését és azóta, minden évben ezzel az eseménnyel nyitják meg a turisztikai szezont. A céljuk az, hogy felkeltsék a helyi lakosság, a városvezetők és a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára, illetve arra a törekvésükre, hogy munkatapasztalataik megfogalmazásával segítsék az országimázs-teremtésért felelős turisztikai, politikai döntéshozók munkáját.

Mindezek mellett az idei évben további céljuk az is, hogy a BKIK „Újra nyitva Budapest” programjával összhangban, felhívják a vidéki utazók figyelmét a főváros szépségére, turisztikai értékeire és izgalmas programlehetőségeire, melyek Budapestre vonzhatják a belföldi turizmus egy részét, ezzel is segítve az elmúlt időszak viszontagságai miatt még mindig nehéz helyzetben lévő budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozások helyzetét.

Az elmúlt év munkájára sajnos rányomta bélyegét a COVID-19 koronavírus-járvány elleni védekezés. Bár a 2020-as turisztikai eseménysorozat még sikerrel zárult, hiszen hagyományos sétáira és különleges kultúrtörténeti bemutatóira valamennyi program zsúfolásig megtelt, de 2021-ben már csak online sétákkal és bemutatkozásokkal tudták megvalósítani a rangos eseményt.

Idén azonban a járvány enyhülésével, ismét lehetőség nyílik a személyes jelenlétre, így a BKIK saját forrásokból támogatja idegenvezetőit, akik buszos és hajós városnézésekkel, sétákkal és villamoson történő idegenvezetéssel mutatják be tudásukat az érdeklődőknek. A rendezvény programjai jelenleg még szervezés alatt állnak, de a www.bkik.hu honlapra, valamint a BKIK Facebook oldalára folyamatosan töltik fel a február 24-27. közötti eseményeket. A programok többsége idén is térítésmentesen látogatható, de a legtöbbre előzetesen regisztrálni szükséges. Az esetleg szabadon maradó helyekre (séta, busz, hajó és villamos esetén) viszont a korábbi évekhez hasonlóan, a helyszíneken is lehet majd jelentkezni.

Földesi László

Fotó: BKIK