Nyolcadik alkalommal ismét jégtemplom épült a tátrai Tarajkánál, amelynek a felavatása a Magas Tátra téli turistaszezonjának a megnyitásához kapcsolódott. A páratlan látványosságot a szentpétervári Krisztus feltámadása templom inspirálta. Ótátrafüredről siklóvasúttal lehet megközelíteni, vagy turistaútvonalon.

A jégtemplom tervezője a szlovák Adam Bakos, akinek munkáját cseh és szlovák szobrászok segítették. A 12 méter magas építményhez 1880 jégtömböt használtak fel, amelyeknek az összsúlya 225 tonnányi. A gyönyörű homlokzathoz hat főtorony járul, a megalkotásban 18 szobrász és 12 segéd működött közre. A kupolákat korszerű technikák és kézműves munkák kombinációjával alakították ki. A jelenlegi helyzetben a megelőző intézkedések miatt a biztonság növelésére több intézkedést kellett foganatosítani. A belépési folyosókat úgy alakították ki, hogy a látogatók folyamatosan és csoportosulás nélkül tekinthessék meg a különlegességet. A jégszépségben gyönyörködéssel töltött idő korlátozott az egyszerre belépő személyek számával együtt. Ezért kérik az ide érkezőktől is a felelősségteljes magatartást. A nagytemplom naponta 9 és 16 óra között tart nyitva, a fő turistaszezonban és a karácsonyi ünnepek során ezt az időt meghosszabbítják. A látogatás ingyenes.

További helyi érdekesség, hogy november 20.-tól a fenti Tarajka étteremben egy 15 ezer darabos, speciális, 0- eurós bankjegy értékesítését kezdik ennek a kivételes tátrai helységnek a motívumaival, rajta lesz a siklóvasút, a Lomnici-csúcs, valamint a múlt téli Notre Dame jégtemplom. 3000 pedig egy utónyomtatást is tartalmaz Anniversary 2020 felirattal.

Lucia Blaskova, a Magas Tátra Régió idegenforgalmi helyi szervezetének igazgatónője elmondta, a nem teljesen világos helyzet ellenére intenzíven készülnek a szezon megnyitására, invitálják a turistákat a téli örömök élvezetére, a síelésre, kötélpálya kirándulásokra, sífutásra, a korcsolyapályákra, a téli turisztikára. Felkészültek a biztonságos üdültetésre, a higiéniai szabályok és intézkedések betartására.

Hajós Anna