Április második hetétől fontos változás történik Isztambulban, mivel a Turkish Airlines 7-én éjfélig átköltözik Atatürk Airportról a török főváros új nemzetközi repülőterére. Ezt követően a régi légikikötő forgalmát végleg leállítják. A munkálatokban a müncheni F. J. Strauss repülőtér logisztikai szakemberei is közreműködnek, akik 1992-ben egyetlen éjszaka alatt költöztették át a riemi repülőtérről új helyére a teljes kiszolgáló stábot.

Az Isztambultól északnyugatra, Atatürk repülőtértől légvonalban mintegy 35 kilométerre, a Fekete tenger partján fekvő Istanbul Grand Airport (IGA) első terminálja évente 90 millió utast tud kiszolgálni. A bővítés azonban tovább folytatódik, mely nyomán a létesítmény 2028-ban nyeri el végleges formáját, amikor – a világ legnagyobb repülőtereként – már évente 200 millió utas kiszolgálására lesz képes.

A magyar utasokat is érinti, hogy a költözés alatt a Turkish Airlines isztambuli járatai nem közlekednek, ezért átmenetileg szünetelnek majd a budapesti járatok is.

F. L.