Bécs belvárosában, közel az Operához és a Ringhez áll az Albertina épülete, amely egykor Mária Terézia legkedvesebb lányának, Mária Krisztinának és férjének, Albert von Sachsen-Teschen hercegnek a palotája volt. Ők alapították 1776-ban a gyűjteményt, amely napjainkban már több mint egymillió grafikát és 60 ezer rajzot foglal magában. A múzeum állandó kiállításain olyan remekművekben gyönyörködhet a látogató, mint Monet „Tavirózsák”, Degas „Táncosnők”, Renoir „Lányka képmása” című alkotása, vagy az építészeti és fotógyűjtemény. Sok a csodálója a dísztermeknek is. A részben eredeti bútorokkal berendezett helyiségek az egykori lakók korát idézik. Különlegesek a faragványok aranyozásai, amelyek speciális, úgynevezett „Albertina gold” ötvözettel készültek, a parketta pedig rózsa- és ébenfa intarziákkal díszített.

Január 31-től Wilhelm Leibl (1844-1900) jelentős naturalista német festő képei láthatók május 10-ig. A művészre Courbet és Manet művészete hatott. Aprólékos rajz és ezüstös tónus az utolsó éveinek jellemzője a képein. Érdekesség, hogy jó barátja volt Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál. Szinyeiről készített portréja a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdona. Február 12-én nyit a „Dürertől Brueghelig” című kiállítás, amelyen 150 rézkarc tekinthető meg, kezdve a műfaj nagy reneszánsz úttörőjétől, Dürertől Parmigianino, Brueghel metszetekig. A kiállítás 70 évet fog át; német, flandriai, olasz és francia nyomatok, valamint könyvillusztrációk szerepelnek. A New York-i Metropolitan múzeummal együttműködve jött létre a tárlat. Február 22-én Artúr és Heidi Hahnloser gyűjteményét: Van Gogh, Cézanne, Matisse, Hodler alkotásait állítják ki. Február 28-án Michael Horowitz bécsi újságíró a bécsi kulturális életről készült fotói tekinthetők meg. Júniusban amerikai fotográfiák láthatóak majd.

Március 13-tól nyit az Albertina Modern, a múzeum második kiállítóhelye a Karlsplatz 5. szám alatt. Ez az épület 1865 óta kiállítóház, most a mecenatúrának köszönhetően három év munkájával újra régi fényében látogatható. 2000 négyzetméternyi kiállítóhely, 5 ezer művész 60 ezer műve áll a tulajdonában. A nyitó kiállítás, „A kezdetek” három évtized osztrák művészetét, helyzetét, viszonyukat a korszak nemzetközi irányzataival mutatja be 1945-1980 között.

Hajós Anna