A MÁV Nosztalgia Kft., valamint a „Vasutazz Velünk” honlap 2018 novemberében elhunyt egykori alapítója és ügyvezetője, Szendrey András emléke előtt tisztelegnek munkatársai, amikor szeptember 28-29-én, Sárospatakra indul a Zsuzsanna Expressz. Szendrey András a MÁV Nosztalgiánál eltöltött éveket is beleértve, két évtizeden keresztül szervezte a magyar vasúttársaság izgalmas nosztalgia útjait. 

A Zsuzsanna Expressz (névadója Lórántffy Zsuzsanna) első állomása azért Sárospatak lesz, mert Szendrey András ott született. A programon résztvevők a városban eltöltött éjszaka után, a különvonattal Kassát is érintik, majd a szerelvény a Szepsi–Rozsnyó–Fülek–Somoskőújfalu útvonalon tér vissza a Nyugati pályaudvarra.

Szendrey András élete első harmadában Sárospatakon élt, majd villamos üzemmérnök lett. Ezután a vasúthoz, a Keleti pályaudvar mozdony szolgálatához került. Az 1990-es évek elején – ahogyan ő fogalmazott – a vasúti munka legszebb gyémántjába szeretett bele: a nosztalgiautazásba, az értékmentésbe, és 21 évig vezette a MÁV Nosztalgia Kft.-t. Munkatársaival alapjaiból építették fel a hazai és külföldi vasútvonalakat is átszelő, utazásokat szervező céget, s hódították meg vele a vasút szerelmeseit. 2000-ben pedig megnyitották azt a csodahelyet, melyet ma a nagyközönség Magyar Vasúttörténeti Park néven ismer.

A Szendrey András által megálmodott, majd megvalósított programok egyszerű alapelvekre épültek: szép, tiszta, pontos vonatok, izgalmas célpontok, jól szervezett helyi programok, valamint vendégvárás és vendéglátás – szívvel és lélekkel. 

Földesi László

Fotók: vasutazzvelunk.hu