Egyetlen délutánra a budapesti New York palotába költözött Badacsony, szinte minden kínálatával. Persze a táj szépségére csak fotók hívták fel a figyelmet, de sok borász, vendéglátóhely, sajtkészítő, a híres lábdi piac képviselője, a Nemzeti Park is megjelent, hogy hagyományosan, kellemes légkörben és körülmények között megmutassák, várják a vendégeket, a turistákat, az újonnan érkezőket és a visszatérőket egyaránt.

A délutáni zsúfoltság bizonyította, sok az érdeklődő, a borvidék iránt elkötelezett fogyasztó. Természetes, hogy a 39 pincészetet, illetve kínálatát senki sem tudja (józan ésszel) végigkóstolni, ezért némi lelkiismeret furdalással válogattunk. Volt, akinél a bevált, szép emlékek állítottak meg, mint az Istvándy borműhelynél, ahol a beköszöntött kék korszakukról érdeklődtem. Mint megtudtam, a Kéknyelűben látják pincészetük jövőjét, és mindjárt négy különbözőt palackoztak, az évszakok elnevezésével. Máshol éppen az elnevezés juttatta eszembe gyermekkori tanító nénimet, aki egyest adott a „pláne” szóhasználatáért.

Most itt a Pláne Badacsonyi Borbár 25-30 pince borát kínálja, kistermelőktől a nagyokig. A Laposa borbirtok tradicionális fajtákkal foglalkozik, amelyekre, és a teraszukról nyíló fantasztikus panorámára egyaránt büszkék. Mindez ugyancsak vonatkozik a Szászi pincészetre; ők ökológiai gazdálkodást folytatnak húsz hektáron, és a szőlősorok tövében is lehet boraikat kóstolni, és kipróbálni a „wellness kapálást”. A Fata pincészet borai a legenda szerint varázserejű Rózsakő szikla környezetében érlelődnek. A dédpapa kéményseprő voltára emlékeztetnek nevükkel, az üvegek címkéivel. Kínálták a borok mellett a Szegedy Róza receptje alapján készülő Badacsonyi Ürmöst, amely 17 féle gyógy- és fűszernövény keverékének olasz rizling mustban történő áztatásával készül. Kellemes ízű. Több kínálatból kóstoltunk olasz rizlinget, mind kitűnő volt; a különbözőségek is örömet szereztek.


A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet badacsonyi kutatóállomása is hagyományos résztvevője a budapesti vendégszereplésnek. Kolláth Andrástól, akinek feladata a kísérleti borok készítése, megtudtam, törekszenek a régi fajták megőrzésére, a környezetbarát szőlőtermesztés fejlesztésére. Az új szőlőfajták, a Zeus, a Zefir, a Zervin (ez Kiss Ervin igazgatóról kapta a nevét), a Vulcanus és a Rózsakő bizonyítják sikeres munkájukat. 18 hektáron termesztenek szőlőt, a borvidék szívében, a Badacsony hegy oldalában.

Kép és szöveg:
Hajós Anna