A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Turisztikai Kollégiuma 2022-ben is folyamatosan monitorozta és gyűjtötte a turizmus-vendéglátás szektort érintő észrevételeket. Ennek alapján kezdeményezte a döntéshozóknál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2023. január 1-jei bevezetésének elhalasztását.

Emellett a kollégium javasolta, hogy az NTAK bevezetése előtt legyenek képzések, amelyeken a rendszer használatára kötelezettek, a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetői elsajátíthatják a felület kezeléséhez szükséges ismereteket. Ezen képzések szervezéséhez felajánlották az MKIK és a területi kamarák aktív közreműködését is.

Az MKIK természetesen egyetértett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) digitalizációval kapcsolatos stratégiai célkitűzéseivel és az adatvezérelt döntéshozatal megteremtésével, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi energiaválsággal nehezített bizonytalan gazdasági helyzetben, nem hagyhatják figyelmen kívül a vállalkozások jelzéseit sem, amelyek szerint ők most elsősorban a túlélésért és a működésük fenntartásáért küzdenek, és erre kívánnak koncentrálni.

Az országgyűlés még idén júniusban fogadta el a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére elindított törvénymódosítást, mely értelmében 2023. január elsejétől indult volna a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé. A több mint 45 ezer magyarországi szálláshely bekötése után tehát, sor kerülhetne a teljes turisztikai szektor digitalizálására is.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy immár csatlakozniuk kell többek között a múzeumoknak, kastélyoknak, váraknak, a strandoknak és fürdőknek, a kalandparkoknak és állatkerteknek, valamint a zenés-táncos rendezvények szervezőinek is, azaz minden olyan turisztikai attrakciónak, ahol jegyértékesítés zajlik. Bár a vendéglátó üzletek valamennyi típusa regisztrációköteles, az adatszolgáltatók körébe azonban csak az online pénztárgépet használók tartoznak.

Az MTÜ szerint a szálláshelyek csatlakozása után a rendszer bővítése azért kiemelten fontos, mert az adatszolgáltatással a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll rendelkezésre. A naponta érkező statisztikai adatok egyedülálló lehetőséget biztosítanak a turisztikai marketingaktivitások tervezéséhez, és az ágazatot érintő döntések előkészítéséhez.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiumának kezdeményezése végül meghallgatásra talált, mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetését fél évvel ismét elhalasztották, így a legújabb döntés szerint csak 2023. július 1-jével állnak be a vonatkozó kötelezettségek. Ezáltal jövő nyárra a Magyar Turisztikai Ügynökségnek Európa legrészletesebb, naprakész turisztikai adatbázisa kerül majd a kezébe.

Kötelezővé tette nemrég a kormány az új, magyar szálláshely-minősítést is. Eddig ez a kötelezettség csak a szállodákra és a panziókra vonatkozott, és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszer volt, most azonban már kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszert vezetnek be. Ugyanakkor a vállalkozások itt is haladékot kaptak, mert a minősítés megszerzésének határidejét egy évvel kitolták 2023. december 31-ig.

 

Földesi László

 

Fotó: MTÜ, NTKA